House of Qi

47. Vijf Elementen en de Helende Relatie | Willem Pinksterboer

Nathalie Kamp Season 1 Episode 47

Wat vind je van deze aflevering? Superleuk als je een reactie stuurt! Liefs, Nathalie

Stel je voor dat de doelen die je stelt niet het eindpunt van je reis zijn, maar slechts een onderdeel van een voortdurende stroom. Met Willem Pinksterboer verkennen we de fascinerende wereld van de vijf elementen en de Dao, waarbij we de flexibiliteit van de Chinese filosofie omarmen. Ontdek hoe het model van de vijf elementen je kan helpen om jezelf en anderen, zowel fysiek als emotioneel, beter te begrijpen. Bereid je voor op inzichten die je kijk op relaties en de maatschappij kunnen veranderen, zonder vast te zitten aan strikte regels.

We gaan verder dan het oppervlakkige begrip van emoties en kijken naar hoe ze verbonden zijn met de elementen metaal, hout, vuur, aarde en water. Woede, rouw en vermoeidheid worden niet alleen als emoties gezien, maar als signalen die ons terugleiden naar balans. Willem en ik delen onze gedachten over hoe luisteren naar de signalen van je lichaam en het accepteren van hulp je kunnen leiden naar persoonlijke groei. Het proces van verstoring en herstel wordt een pad naar autenthieke balans, waarin het durven toegeven van je behoeften centraal staat.

Tenslotte reflecteren we op de diepere lagen van ons bestaan, waarin meditatie en de verbinding tussen bewustzijn (Shen) en essentie (Jing) een cruciale rol spelen. De uitdaging van het menselijke bestaan en de rol van schuld en schaamte komen aan bod, net als de kracht van therapeutische relaties. Onderzoek met ons de betekenis van doelen in het leven, vanuit een taoïstisch perspectief, en ontdek hoe de reis zelf, inclusief al zijn uitdagingen en veranderingen, bijdraagt aan innerlijke groei. Sluit je aan bij ons gesprek over de dynamische balans tussen oosterse en westerse inzichten en de unieke energie die voortkomt uit onze diverse achtergronden.

Deze aflevering is onderdeel van:

DE 5 ELEMENTEN PODCASTSERIE

Podcast 38: De Alchemie van het Metaal

Podcast 35: De Weg van het Hart - het element Vuur

Podcast 31: De Waarde van Woede - het element Hout

Podcast 28: De Kracht van het Midden - het element Aarde

Podcast 25: Is Angst Gezond? - het element Water


Nieuw:

Ben jij coach, therapeut, professional in de zorg en zou je in je sessies sneller tot de kern willen komen waardoor je meer impact maakt voor je client?

Meld je aan voor Adem je Vrij - AFTER-SUMMERSCHOOL

Ik heb mijn very best practices uit ademcoaching voor je gebundeld in een compact online programma.

  • Je krijgt concrete handvatten en een aantal impactvolle ademoefeningen
  • Je ontdekt hoe je met ademhaling voor nog krachtiger transformatieprocessen zorgt in je praktijk
  • Je behaalt meer resultaat in minder tijd omdat je cliënt vanaf het begin openstaat jouw coaching

Je krijg mijn Golden Nuggets in een helder stappenplan waarmee je moeitelozer tot de kern komt. Bovendien ontstaat meer FLOW in je eigen ademhaling waardoor je meer energie overhoudt aan het eind van de dag!

Superleuk als je er bij bent!!!

Meld je hier aan.

Volg me op Instagram en nathaliekamp.nl (daar ben ik ook als je vragen hebt!)


CREDITS
De leader: ...

Speaker 1:

Dat gaat niet per se ergens heen hè.

Speaker 2:

Er is geen eindpunt. Nee, het is veel meer het samenvallen met die beweging, en dan ervaar je iets, wat flow is, en als je dan denkt ja, maar nou heb ik het, dan heb je het niet meer. Ja ja. En ja, dan denk je hé, hoe kan het nou, het ging toch zo goed. Ik ben Willem Pinksterboer, en vandaag ben ik in de house Boer, en vandaag ben ik in de house.

Speaker 1:

Je gaat luisteren naar een boeiend gesprek over het leven, en dat kan ook niet anders, want mijn gast is Willem Pinkseboer. We gaan het hebben natuurlijk over de vijf elementen en over de daal. We hebben het over doelen stellen en waarom het halen van die doelen eigenlijk niet het doel is. Als jij ook een beetje in de war raakt, net als ik, maar ook heel nieuwsgierig bent, blijf dan luisteren. Voordat je naar onze podcast gaat luisteren, pak even je agenda erbij En noteer 16 oktober in je agenda, want op woensdagavond 16 oktober geven Willem en Sander samen een fantastisch webinar. Het webinar is gratis. Je moet je wel even aanmelden en wacht niet te lang, want plekken zijn waarschijnlijk niet ongelimiteerd.

Speaker 1:

Het thema is de helende relatie, en dit gaat natuurlijk over Qi en over de Dao. Het is echt een unieke kans, om meer tijd door te brengen met Willem en Sander samen. Dus meld je aan. Dat kan via daaudynamicanl. Dus woensdagavond 16 oktober, en ze beginnen om half acht, en jij kunt erbij zijn. Dus meld je aan, en voor nu heel veel plezier met de podcast. Willem, welkom in de podcast. Dank je wel.

Speaker 1:

Welkom terug, ontzettend fijn, dat je er bent. Ik heb heel veel zin in dit gesprek. We laten ons een beetje verrassen vandaag, geloof ik hè.

Speaker 2:

We laten ons altijd een beetje verrassen volgens mij, maar vandaag wel in het bijzonder, denk ik.

Speaker 1:

Ja, vandaag is het in het bijzonder, want we hebben nu een hele mooie serie over de vijf elementen gemaakt. Over de vijf elementen gemaakt, vijf afleveringen, eén aflevering per element. En eigenlijk ben ik nu natuurlijk heel nieuwsgierig hoe ga je dit gebruiken? Voor jezelf of als therapeut? Hoe zie je dit als model? Zeg je dan iemand is een levertype, en die moet dit doen?

Speaker 2:

Nou, ja, je kunt het model eigenlijk ook zo gebruiken, zoals je het zelf wil. Dat is ook wel leuk vind ik aan die hele Chinese filosofie, Dat je dat zelf mag invullen en je eigen perspectief mag kiezen En ermee doen en laten, wat jij wil, want er is geen paus of kerk of opperchef die zegt, wat goed en wat verkeerd is, of opperchef, die zegt, wat goed en wat verkeerd is.

Speaker 2:

Dus, als je dat elementenmodel wil gebruiken, om te kijken, wat voor type je bent, dus waar je krachten en je problemen zitten, zodat je dat element kan gaan versterken, dan is dat helemaal prima.

Speaker 1:

Is dat hoe jij het?

Speaker 2:

gebruikt. Nee, voor mij persoonlijk, hoe ik het gebruik, voor mezelf ook, is, dat het een model is, waarmee ik het het klinkt misschien een beetje groot, maar waarmee ik de dynamiek van het bestaan eigenlijk kan begrijpen, waarmee ik kan begrijpen, wat er in mezelf gebeurt, in mijn lijf, maar zeker ook in mijn emoties, maar ook in de relatie tussen mijn bewustzijn en mijn lijf, en ik kan ook begrijpen, wat er gebeurt in de intermenselijke relatie. Het helpt me te begrijpen, wat er in die maatschappij om me heen gebeurt. Dus het is een heel groot model. Ik vind het soms een beetje jammer, dat, als ik lees, wat er over de vijf elementen geschreven wordt, dat ik denk ja, maar hier kan toch zoveel meer mee.

Speaker 1:

Maar is dat, omdat wij hier in dit deel van de wereld met onze westerse begrip naar kijken?

Speaker 2:

Ik denk, dat dat een beetje zo is, dat we toch iets te veel kijken naar de losse elementen, terwijl een element bestaat niet op zichzelf, maar echt alleen maar in de samenhang met de andere vier. En dat is ook wel de essentie van de Chinese geneeskunde, van de Chinese filosofie, is dat het eigenlijk een filosofie van de relatie is. Wat bedoel je daarmee?

Speaker 2:

Ja, dat het niet. Alles is ook relatief in de Chinese, ook in de Chinese geneeskunde. De mate, die je gebruikt, om acupuntuurpunten te meten, is relatief. Of de pols snel of traag is, dat relateer je aan de snelheid van de ademhaling. Dus wij drukken niks in cijfertjes uit. Alles is relatief en daar zie je dat woord relatie ook al zitten. Iets is alleen maar groot of klein ten opzichte van iets anders. Laat ze je ook al zitten.

Speaker 2:

Iets is alleen maar groot of klein ten opzichte van iets anders. Ja, dus, wat iets is, hoe het aanvoelt, wat het betekent, hangt heel erg af van de relatie, die je ermee hebt. En dat zie je ook terug in dat vijf elementen model. Eigenlijk zou je kunnen zeggen, als het hout element verslag is, nou, dan weten we dat, dan gaan we kijken, hoe dat komt, en dan kijk je eigenlijk naar de relatie tussen het hout element en de andere vier. Wat is de dynamiek van het geheel? Dan wordt het ook werkelijk holistisch.

Speaker 1:

En wat ik daar soms dan lastig aan vind, is is er dan wel een oorsprong, of een begin, of een kip en ei?

Speaker 2:

Of is dat er misschien?

Speaker 1:

eigenlijk ook niet.

Speaker 2:

Nou, ja, eigenlijk niet. De Chinese filosofie schetst wel een soort begin van iets, wat er voor de Tao was, een soort oersoep, en dat daar de Tao uit ontspringt. Maar ik neem dat altijd een klein beetje voor kennisgeving aan, want we moeten het toch doen met het leven, wat we nu ervaren.

Speaker 1:

Je noemt nu de Tao. even snel Wil je nog eens uitleggen, wat dat is, ja dat kun je niet uitleggen.

Speaker 2:

Ja, dat kun je niet echt uitleggen, maar het is een soort Ja. Wat is de Tao? Ik denk, dat het wordt vertaald met pad of de weg, die je te gaan hebt, en als je de krachten van de natuur volgt, als je daarop vertrouwt en je doorlaat bewegen en de beweging van de chi eigenlijk toelaat in je leven, dan volg je automatisch dat pad. Maar in ons leven wijken we heel vaak van het pad af, omdat we onszelf bepaalde dingen niet toestaan, omdat we geloven, dat dingen niet mogen, of omdat we aan dingen willen vasthouden, omdat we andere dingen willen wegduwen, die we niet prettig vinden, waar we bang voor zijn ook, En daardoor raken we van ons pad. Maar dat is altijd tijdelijk, want de natuur is sterker, en die duwt ons altijd weer terug op ons pad. Dat ervaren we dan vaak als iets, wat helemaal misgaat, dat is dan een crisis, maar eigenlijk is het een herstel van de natuurlijke orde.

Speaker 2:

Dus heel veel ziekteverschijnselen, waarmee mensen in mijn praktijk komen, is eigenlijk ja, je kan het zien als een ziekte, maar je kan het ook zien als een poging van de natuur of het werk van de natuur, om de balans te herstellen om het evenwicht te herstellen. Dus ik maak me op een persoonlijk niveau ook echt wel zorgen over een mogelijk naderende milieucrisis, maar tegelijkertijd in een groter plaatje zie je natuurlijk eigenlijk ook, dat die milieucrisis dat is niet een probleem, dat is eigenlijk de oplossing, die de natuur kiest om met het probleem om te gaan.

Speaker 1:

Ja, ik begrijp je. Ik heb bijvoorbeeld als ik het mag vergelijken, met ademhaling en het zenuwstelsel die relatie. Dan noemen we het vaak van oké, als je hoger ademt. Een van de dingen, wat er gebeurt, is, dat de vaten gaan vernauwen, en dan kun je heel erg gaan zeggen oh, daar moeten we wat aan doen. Maar het is een oplossing van het lijf, om te zorgen, dat er toch nog zuurstof komt op de plekken, waar nodig is. Een manier, om om te gaan met die verstoorde balans in ademhaling. Is dat, wat je bedoelt?

Speaker 2:

Ja, dat zijn compensatie mechanismen die het lichaam optuigt, om het toch nog vol te houden. Ja, zo zou je het kunnen zien. Maar ik zie veel mensen in mijn praktijk met migraine bijvoorbeeld, en eigenlijk zie ik bij heel veel mensen, dat dat een manier is van het lichaam om, bijna een soort expansiefat met niet geleefde energie, die ergens weggezet wordt, dus spanning, die zich daar opbouwt, en dan één keer in dezelfde tijd moet dat leeg. Dus dat is dan wel een probleem. Maar eigenlijk moet je niet de migraine gaan bestrijden. Maar wat ik met mensen doe, die in mijn praktijk komen, is, dat ik mensen probeer te leren, om als je het zo wil noemen om meer volgens hun eigen dao te gaan leven. Ja, dus, wat vermijd je, wat gaat je uit de weg, wat hou je vast, wat eigenlijk losgelaten wil worden, wat begrijp je niet over je eigen leven? Wat ga je niet aan, wat durf je niet, wat ken je niet in jezelf, wat is verborgen, wat is niet doorvoeld, wat?

Speaker 1:

is niet verwerkt, wat is niet geleefd, en hoe zou je bijvoorbeeld in zo'n voorbeeld van migraine, hoe zou je dat in die elementen kunnen uitleggen?

Speaker 2:

Dat hangt er. Maar Ja, kijk, van migraine zeggen we traditioneel als acupuncturisten dat zit in het houten element, dat is een levergalblaasprobleem.

Speaker 2:

Maar eigenlijk net wat ik zei ja, dat is waar, dat zit in de levergalblaas, maar komt dat nou, omdat het metaal element te overheersend is? Wat wil ordenen wat bijvoorbeeld niet, dat iemand niet in staat is, om te rouwen, dus vasthout daar niet in los kan laten en door kan bewegen naar het water element? Overheerst het metaal het hout. Is dat het probleem? Of is er een probleem tussen aarde en hout? Of hoe is de relatie dan met het vuur?

Speaker 2:

Mag iemand bijvoorbeeld? wat ik heel veel zie bij mensen is, dat woede een verborgen en verboden emotie is, en woede is een emotie, die wil ontvangen worden, en op het moment, dat je woede als kind al afgewezen is, dan wordt je eigen woede niet ontvangen met het hart, en het hout moet het vuur voeden. Dus dan krijg je stagnatie in het hout element vanuit de relatie met het vuur, of komt het door de relatie met het water element? Maar eigenlijk is het alle vijf. Dus wat ik doe, is niet zozeer kijken, oh, het zit tussen metaal en hout, maar ik ga meer met iemand samen beschouwen van hoe werkt dit bij jou? Welke bewegingen ga je wel in, welke ga je niet in? Iedereen heeft zijn eigen blueprint, zeg maar in de vijf elementen.

Speaker 1:

En zit daar dan in die beweging. Is dat gewoon het leven, zeg maar.

Speaker 2:

Ja, dat is het leven.

Speaker 1:

Ja, dus het is niet de bedoeling, dat die balans opgelost wordt. Wordt dat opgelost?

Speaker 2:

Nee, dat wordt niet opgelost. Nee, dat vind ik ook iets heel moois. Je kunt proberen, om zoveel mogelijk mee te bewegen, maar we zijn ook feilbare mensen. Dus ik weet, ik kan het ook niet. Ik ga ook op mijn gezicht, en ik zoek, en ik wijk ook af van mijn pad En ontdek dan oh nou ben ik toch weer ervan af.

Speaker 2:

En ontdek dan, dat het leven mij terugduwt door bepaalde signalen, die het geeft. Maar het leven is een balansverstoring. Ja, ja, ja, want de dynamiek is de balansverstoring. Dus je kan zeggen ja, als ik uitgeademd ben, en ik blijf daar, dan raak ik uit balans. Dus moet ik inademen. Maar als ik ingeademd blijf. Dan raak ik weer uit balans. Dus, dan moet ik weer uitademen.

Speaker 2:

Dus je slingert eigenlijk de hele tijd om een middenpunt heen. Je gaat aan het werk ochtends, dan ben je moe, dan ben je uit balans. Dan moet je erkennen, wat je nodig hebt, wat je behoefte is. Nou, en dat is iets, wat in de manier waarop ik werk, wat ik dan dao-dynamica ben, gaan noemen, samen met mijn vriend en collega Sander, dat het ook heel erg gaat om het erkennen van je eigen behoefte, om echt te voelen. En met behoefte bedoel ik niet zozeer ja, maar ik heb zin in snoep, maar meer, dat je voelt, wat heb ik echt nodig, en mag ik dat ontvangen? Mag ik dat vragen? Heel veel mensen leven met heel veel niet erkende en doorvoelde behoeften.

Speaker 1:

Is dat dan ook niet, wat er gegeven is van het leven En doorvoelde behoeften? Is dat dan ook niet, wat een gegeven is van het leven En dat je misschien kan drijven Of kan bewegen om die?

Speaker 2:

behoeften te vervullen? Ja, zeker.

Speaker 1:

Dat verlangen, dat, dat het is.

Speaker 2:

Zeker. Het gaat om het voelen van die behoeften En die beweging van die behoeften En van de vervulling van die behoefte En ook het uitdrukking durven geven aan, wat jij nodig hebt, naar de buitenwereld toe. Dat geeft de beweging, en dan kom je weer meer in de balans.

Speaker 1:

Om daar dan weer vervolgens uit te gaan.

Speaker 2:

Ja, dan is er weer wat nieuws.

Speaker 1:

Maar dat is dan een volledig andere kijk op gezondheid en balans, dan wat we misschien gewend zijn. We willen graag, dat iets opgelost wordt Van oké, dit kunnen we nu, dit heb ik behaald, nu kunnen we naar het volgende doen.

Speaker 2:

Ja, maar wat is oplossen nu eigenlijk? Dat vind ik echt zo'n mooi woord en dat in de betekenis van dat woord zit eigenlijk ook zo verwerkt, wat wij ligt, eigenlijk besloten, wat die dao-dynamische manier van kijken en benaderen is. Want een oplossing is natuurlijk iets, wat je fixt Je dakgoot is lek, en dan komt er iemand en plakt dat dicht, en dan is dat opgelost. Maar als je een druppel inkt in een glas water laat vallen, dan is het eerst een druppel, en die lost op, dus die verspreidt zich. Als een bruistablet.

Speaker 2:

Ja, dat wordt opgenomen door het geheel, en dan is er iets nieuws ontstaan. En als je ernaar kijkt, vanuit de chi, dan zie je vaak dat, wat wij een probleem noemen. Dat is eigenlijk iets, wat niet oplost, dat is iets, waar we niet naartoe willen, dat is iets, waar we weerstand bij voelen, dat is iets, waar we vanaf willen bewegen, en je wilt er eigenlijk uit hebben.

Speaker 2:

Je wilt er vanaf. Maar op het moment, dat je het Eigenlijk, is dat gestagneerde energie, en als je die energie toestaat, om te bewegen, dan lost het op in jou, want je laat het toe. Kan je daar een voorbeeld van?

Speaker 1:

geven. Wat kan je laten, oplossen, in jou Een situatie of?

Speaker 2:

wat Het is vaak. Mensen voelen vaak bijvoorbeeld, dat ze een enorme spanning hebben rond hun middenriff Of pijnlijke schouders Of hoofdpijn Of menstruatieproblemen Wat het ook maar zou kunnen zijn Of gewoon echt sombere gevoelens Down zijn, weinig energie hebben. Het is eigenlijk.

Speaker 1:

Oké, nou bijvoorbeeld down zijn, Down zijn en weinig energie hebben. Veel mensen op het moment hebben last toch van van nou niet happy zijn en moe zijn. Ja, Hoe kun je dat laten oplossen in jezelf?

Speaker 2:

Nou ja, misschien moet ik daarvoor een voorbeeld geven van deze week, dat ik een patiënt kreeg doorverwezen door een collega, een vrouw, die chronisch vermoeid was, en hij had haar behandeld met acupunctuur, en daar reageerde ze eigenlijk niet op, en ik heb ook een kruidenopleiding gedaan, dus hij had haar eigenlijk verwezen voor een kruidenconsult, en dat doen we dan een kort consult van een half uur, want dan ben ik wat sneller mee klaar dan omdat de intake al gedaan is. Maar ik had al een bepaald gevoel, dat ik dacht, er zou ook wel iets meer aan de hand kunnen zijn. Dus ik vroeg me al af Is dit, is er echt nodig? van nou, acupuntuur werk niet doen kruiden.

Speaker 2:

En ik gaf haar een hand in de wachtkamer, en toen zag ik iemand, die zoveel energie uitstraalde en zo hartelijk en open en een soort lichtheid, en toen dacht ik hmm, dit is vreemd, want als iemand al jaren moe is, dan is er een iets scheef tussen, wat ik hier ervaar, in hoe jij je naar de buitenwereld gedraagt, en wat er binnen in jou leeft. Dus daar ging eigenlijk het gesprek vrij snel over, en dat ik dat dan ook dus benoem, wat ik zie, ik ben eigenlijk wel verbaasd. Ja, dat zeggen mensen altijd. Ik zie helemaal niet, dat jij moe bent.

Speaker 2:

Ja, En dan komt het gesprek op Ja, maar heb je dan het gevoel, dat je eigenlijk moet blijven presteren voor je omgeving, of dat je moet overeind moet blijven, of dat je wel aardig moet blijven voor je omgeving?

Speaker 2:

of dat je moet overeind moet blijven of dat je wel aardig moet blijven voor je omgeving. Heb je echt echt die vermoeidheid, die in jou is? heb je daar echt geluisterd, wat de boodschap daarvan is? wat zegt die vermoeidheid? en als je daarna gaat, luisteren in je lijf bijna wat dient zich hier nou aan, wat wordt hier nou voelbaar? Geef daar eens woorden aan Mijn collega Sander, waarmee ik samen de opleiding geef, de opleiding Tao Dynamica. Die staat er ongelooflijk goed in, om dat in gesprek te doen.

Speaker 2:

Ik werk al mijn leven lang met het lichaam, en hij is counselor hij kan dat heel goed met woorden, om iemand daar naartoe te brengen, van wat ga er eens naartoe, voel eens, zeg eens, wat wil dat. En dan kan het zijn, dat iemand zegt en dat is dan niet met deze patiënt, daar ben ik nog niet mee gestart. Maar dan kan het zijn, dat iemand zegt ja, ik wil helemaal niet ik vind het helemaal niet leuk meer, wat ik doe.

Speaker 2:

Ik voel me niet, of het kan zijn. Ja, ik doe ontzettend mijn best, maar ik voel maar steeds, dat ik eigenlijk helemaal niet gezien word daarin, en daardoor loop ik leeg. Of je, je kan gaan voelen, dat je, ja, ik doe eigenlijk al mijn leven lang het verkeerde werk. Er is iets heel anders, wat in mij gedaan wil worden.

Speaker 1:

Kan je dit uitleggen? Wat gebeurt hier dan met de elementen?

Speaker 2:

Het is misschien wel goed, om te weten, dat ik Vroeger was ik altijd wel vrij druk met het uitleggen aan mijn cliënten, patiënten, hoe dat dan zat in hun met de elementen, maar het is nu veel vaker, dat ik het ergens in mijn achterhoofd zelf wel voel.

Speaker 1:

Ja, dat begrijp ik.

Speaker 2:

En soms is het handig voor iemand, om het te zien, dat iemand zegt ja, tom zegt, dat is precies. Daar herken ik me helemaal in, als een soort bevestiging, dat iemand kan gaan doen, wat er echt gedaan wil worden of moet worden, om de uitnodiging echt aan te gaan nemen. Maar in zo'n geval zou je kunnen zeggen, dat haar hout element steeds overactief is. Haar hout en vuur element zijn steeds overactief, en hout en vuur hebben een nauwe relatie met het metaal in de controlerende cyclus, en daardoor kan zij in het metaal niet transformeren naar water toe. Dus ze zei ook steeds van ja, achter die oppervlakte, waarin ik zo energiek ben, als je echt even doorprikt, dan huil ik altijd steeds opnieuw. Dus dat huilen, dat blijft ook, maar dat transformeert niet naar iets nieuws. En die transformatie van metaal naar water, ja, dat is degene, die we allemaal niet willen.

Speaker 1:

Wil je nog eens vertellen, wat je daarmee bedoelt.

Speaker 2:

Ja, de transformatie van metaal naar water is van de herfst naar de winter, dat is eigenlijk van je ouderdom Naar de dood, en dat is de beweging Van het echt. Het controleverlies En met controleverlies bedoel ik niet, dat je helemaal uit je plaat gaat En rare dingen gaat doen, maar het is het moment In een proces, wat je doormaakt, dat je durft te erkennen, dat je het echt niet kan. En je hulpvraag aan de hulpverlener of aan je vrienden of aan het leven zelf is altijd onvolledig, als achter die hulpvraag niet de erkenning zit, dat jij het alleen niet kan. Ik kan het niet meer, of ik snap er eigenlijk echt niks van. Wil je het me uitleggen? Dus, daarin zit een soort, dat is ook echt.

Speaker 1:

Dat is ook wel eng.

Speaker 2:

Ja, dat is doodeng, niet voor niks, dat angst de emotie van het water is, dat is de duisternis, dat is, wat verborgen is onder de oppervlakte. Maar in dat water is, dat is de duisternis, dat is, wat verborgen is onder de oppervlakte. Maar in dat water, daar schuilt ook onze essentie en ook onze potentie, niet alleen seksueel, maar ook. Dat is de, dat is jouw potentie, dat is jouw essentie. En ja, heel veel mensen en ik weet niet, of ik van mezelf ik denk, dat ik van mezelf ook niet kan zeggen, dat ik volledig vanuit mijn essentie en mijn potentie leef Dat is misschien wel, dat is de reis, die we maken, daar naartoe. Het gaat er niet om, dat je dat bereikt, maar het gaat erom, dat je gaat zien van me, dat is de uitnodiging van het leven.

Speaker 1:

En dit is voor mij in ieder geval wel het grote verschil met veel methodes en filosofieën. Maar vooropgesteld, dat ik al die methodes en filosofieën, maar vooropgesteld, dat ik al die methodes en filosofieën misschien helemaal niet goed begrijp, maar dat de vijf elementen of dao-dynamica, zoals jij het noemt, dat gaat niet per se ergens heen. Het is niet een. Oké, nu zijn we hier.

Speaker 2:

Nee, oké, nu zijn we hier. Nee, want de qi, die in het midden is, tussen yin en yang, is een beweging van voortdurende transformatie. Dus je eenwording met het bestaan en je eenwording met de qi, het toestaan van die beweging, betekent, er is geen eindpunt. Nee, het is veel meer het samenvallen met die beweging, en dan ervaar je iets, wat flow is. En als je dan denkt, ja, maar nou heb ik het, dan heb je het niet meer. Want, dan denk je, dan versta je je weer. En ja, dan denk je hé, hoe kan het nou, het ging toch zo goed. En dan ben je weer stil gaan staan.

Speaker 1:

En hoe kan het dan, dat sommige mensen, die gaan echt weet je wel. Die zetten bijvoorbeeld een business op een bedrijf en die gaan vol.

Speaker 2:

Ja, daar durf ik niks over te zeggen, want die mensen, die zo'n succesvolle business hebben, die hebben soms een heel slecht huwelijk.

Speaker 1:

Misschien zijn er mensen ik ken ook wel voorbeelden waarvan ik denk nou, je hebt het op allerlei vlakken toch wel heel erg goed voor elkaar.

Speaker 2:

Ja, sommige mensen kunnen het gewoon heel erg goed. Wat kunnen ze dan goed? Als je het kijkt vanuit dit model, dat meebeweegt of die zijn. Het zit ook heel vaak. Het heeft toch ook een relatie met je opvoeding, met je opvoeding, met, hoe je Ja want. Dat water-element zou je ook kunnen zeggen, dat is ook de kind-energie. Dus je zou kunnen zeggen, dat de taak van de opvoeder is, om het, om die potentie, die daar zit, om die te voeden, om die te helpen, richting te geven, maar ook, om het kind echt zichzelf te leren kennen. Dus niet alleen wat je kan, dus niet alleen belonen, bij iedere tekening zeggen oh, wat prachtig, alsof het de nieuwste Picasso is die door je kleuter mee het huis ingenomen wordt.

Speaker 2:

Daar is ook begrenzing voor nodig, en zodat een kind leert weten, wie hij of zij is En waar zijn interesse ligt En ook, waar zijn beperkingen liggen En ook, wat hij nog te leren heeft En wat hij te leren heeft. Waar kan ik dat krijgen? Wie ben ik en hoe ga ik met mezelf om?

Speaker 2:

Dat is ook wel heel belangrijk in dat water element En dat dat water element daar ook geen schaamte over heeft, om zich in zijn kwetsbaarheid te laten zien. Want dat is de andere kant van het water element. Er is de angst, om dat los te laten en daarin te gaan. En dat is ook het proces. Daar is heel veel van het vuurelement voor nodig, het hart, wat je toestaat, om met liefde dat water element in te gaan, om met heel veel compassie die connectie te gaan maken. Dan heb je de connectie tussen vuur en water, tussen yin en yang, en ontstaat er de vrije beweging van energie. En aan de andere kant moet het water element ook uit zijn schulp kruipen en zichzelf zichtbaar maken, elementen ook uit zijn schulp kruipen En zichzelf zichtbaar maken. Dus ik heb heel veel gemediteerd, en in die Aziatische tradities gaat het heel erg over dat Naar binnen keren.

Speaker 2:

Op een kussen gaan zitten En eindeloos in stilte mediteren.

Speaker 1:

Wat doet dat voor je, als je dat kijkt, vanuit ook deze elementen?

Speaker 2:

Dan verbind je de Shen met de Jing, Dan verbind je de Shen van het vuurelement het pure heldere bewustzijn. Dat breng je helemaal in connectie met het water element en de Jing en de essentie.

Speaker 1:

Dus, de Jing is de essentie, shen is het heldere bewustzijn als je niet Chinese geneeskundig opgevoed bent.

Speaker 2:

En dat bewustzijn hoort bij het vuurelement, dat is open, ruim, dat is het hemelse, het bewustzijn het onstoffelijke, En het water element is het meest stoffelijke, maar het is ook de bron van het leven op aarde.

Speaker 1:

Dus mediteren helpt je, om je heldere bewustzijn te verbinden met je ware essentie.

Speaker 2:

Ja, zodat je in je spirituele as Tussen, water en vuur. Daar krijg je dan alignment, en dan kom je, zoals Abraham Hicks het noemt, in je vortex. Dan sta je in je midden.

Speaker 1:

Heel snel, heel kort, waar ik steeds aan moet denken, we hebben het er natuurlijk vaker over gehad. Ik vind het zo leuk. Zij zegt ook altijd You'll never get it done. You Met zo'n leuke dingen, die ze zegt. Zij zegt ook altijd you'll never get it done. Precies, you cannot do it wrong and you'll never get it done.

Speaker 2:

Zij zegt ook steeds joy along the way. Het gaat helemaal niet om, dat je dat Zij heeft, het dan over manifesteren, dat is ook hartstikke hip. Maar ik vind haar manier en haar benadering daarvan ontzettend leuk, omdat je eigenlijk wat je wil, maar het gaat om, dat je met plezier aan het bewegen bent.

Speaker 2:

Ja, maar wat ik wilde zeggen is dat is de ene kant, en wat we vaak vergeten, is, dat er ook een andere kant is, dat er ook een angst is van het water, om zichzelf zichtbaar te maken. Het is doodeng, om jezelf te laten zien, zoals jij echt bent, los van wat anderen van je willen, van je verwachten.

Speaker 1:

Dus, daar zit vaak zoveel schaamte op Is dat iets van ons?

Speaker 2:

is dat iets van deze kant van de wereld of is dat overal? Nee, ik denk, dat het in de een of andere vorm. Is dit gewoon de uitnodiging van het leven, om dit pad te gaan? is dit gewoon de uitnodiging van het leven, om dit pad te gaan? En ik denk, dat er in iedere cultuur vormen van schuld en schaamte en vormen van onderdruktheid zijn, van gevoelens of van seksualiteit.

Speaker 1:

Hoe zou je dat in de natuur kunnen vergelijken? Wat is er bijvoorbeeld in planten? Ja, die hebben dat niet.

Speaker 2:

Nee, ik denk, dit is echt Een mensding.

Speaker 1:

Dit is een mensding, nee ik denk, dit is echt Een mensding.

Speaker 2:

Dit is een mensding. Ja, dit is echt een mensding. Dit is echt de uitdaging van het menselijke bestaan. Zo zie ik het in ieder geval. Ja, ja ja, omdat ja, daar is in de antroposofie wel heel veel moois over gezegd, En dan is het jammer, dat Sander hier niet is, want die kan dat weer veel, heel veel moois over gezegd. En dan is het jammer, dat Sander hier niet is, want die kan dat weer veel. Ruul Steiner heeft daar heel veel over gezegd, over dat onderscheid tussen dierlijk bewustzijn en plantbewustzijn en menselijk bewustzijn.

Speaker 2:

Welke stap daar ingezet wordt in een ontwikkeling. Maar wij zijn ons bewust, wij kunnen afwijken van de touw.

Speaker 1:

Ja, dus, wij kunnen afwijken van de touw. Ja, ja, ja, nog eens heel even terug. En dan wil ik even naar die schaamte ook. En dat, waarom het zo eng is, of dat het zo eng is, om jezelf te laten zien. Helemaal aan het begin vertelde je van Ja, het is moeilijk, om de touw te beschrijven. Je noemt het nu weer, en als iemand luistert, die voor het eerst luistert en denkt de dao, waar hebben we het over? Je noemt het net het pad. Waarom is dat moeilijk, om te beschrijven? Waarom?

Speaker 2:

zeggen ze, dat is een uitspraak de dao, die je kunt benoemen, is nooit de dao. Ja, omdat woorden altijd iets willen vastpakken. En die dao is bij uitstek iets, wat je moet voelen. Het is een soort beweging, een plek in het midden, waar je als het ware mee naartoe getrokken wordt, waar je in getrokken wordt. Maar het is jouw pad.

Speaker 1:

Ik heb het altijd zo begrepen als jouw. Dat moet zich nog voor je ontvouwen, zeg maar Of voor je uitgaan, en je weet niet, wat dat is. Is dat niet de bedoeling? Ik?

Speaker 2:

ben heel blij, dat je dat zegt, want ik zou juist zeggen, je denkt, dat je de douw nog moet vinden, maar je bent er al. Ja, precies, en dat is ook, als ik terugdenk aan de lessen van de opleiding, die ik met Sander samen gegeven heb, en als we dan met mensen aan het werk zijn, ook vaak in een kring mensen bevragen. Het is altijd hier en nu. Dus het antwoord is niet buiten het probleem, buiten de pijn, buiten het ongemak, maar erin, snap je, want het gaat erom, dat je Oké, terug naar schaamte.

Speaker 1:

Kun je dat daar meteen op?

Speaker 2:

Je voelt beklemming, je hebt het gevoel van Ik haak toch een beetje af in zo'n les, in zo'n gesprek. Ik voel, dat ik niet helemaal. Ik voel, dat ik weerstand heb. Dat gebeurt ook met cliënten. Ja, ik voel, dat ik weerstand heb, dat gebeurt ook met cliënten. Ja, ik stap een beetje uit, en dan kan ik iets gaan doen, om iemand weer bij te halen, want dat is niet goed, dat je uitstapt. Maar je kan ook die beweging onderzoeken En zeggen wat gebeurt er dan met je? Wat dient zich nu in je aan? Voel het, maar Ga er maar naartoe. Ja, ik heb eigenlijk het gevoel, dat jullie dit allemaal veel beter kunnen dan ik. Dus ik, oh ja, daarom stap ik uit, dus ik trek me een beetje terug, want ik heb het gevoel, dat ik dit eigenlijk niet kan, wat jullie allemaal laten zien. En ja, dan heb je meteen de tweede beweging, namelijk geven expressie aan.

Speaker 2:

Ja, en in dat expressie geven, daar zit ook weer de verbinding, dingen tot expressie brengen, daar zit de beweging van het water element naar het vuur element. Dus, als iemand zichzelf laat zien, dat je hem daarin ook verwelkomt En zegt wat fijn, dat je dat, goed, dat je dat laat zien, dan hoef je niet alles prettig en mooi te vinden, maar ik ben wel heel blij, dat je het laat zien.

Speaker 1:

Want nu gaat het tussen ons weer stromen. Dit is eerlijk, en heb je daar dan moed voor nodig? Ik denk de hele tijd al van. Volgens mij moeten we soms moedig zijn, ja, we moeten heel moedig zijn.

Speaker 2:

Maar ik heb ook ontdekt de moed vind je in de angst. Ja, Ik vind als ik mijn angst.

Speaker 2:

ik ben iemand, ik denk, denk, dat ik als ik dan toch een type ben, waarschijnlijk een watertype ben, want ik heb altijd het gevoel van ja, angst is een beetje de basisemotie in mijn bestaan, al vanaf zolang ik me kan herinneren, en ik heb daar heel lang mee gestreden. Maar nu zie ik, oh ja, maar die angst is ook, ja, dat maakt me ook sensitief, en dat maakt me ook sensitief, en dat maakt me bewust, en dat maakt me wakker, en dat heeft heel veel mooie kanten. Het maakt eigenlijk niet uit, wat, nee, maar op het moment, dat ik me verbind met mijn angst, dat ik niet bezig ben met het object van mijn angst Buiten mij, wat is er dan gebeurd? Wat triggert mijn angst? Of hoe moet ik daar nou mee omgaan? Welke stappen moet ik zetten?

Speaker 2:

Maar als ik echt de angst als angst neem en daar helemaal me in beweeg, ook in mijn lijf, dan houdt het op, een probleem te zijn, dan ontvang ik het, en dan, op het moment, dat die yin en yang, dus shen en jing, mijn vuurelementen, mijn water elementen echt in connectie komen, dan ontstaat er iets nieuws. Dan is het net, alsof er een tandwiel, wat vast zit, waardoor ik maar de hele tijd angst, angst, angst angst angst, angst, angst.

Speaker 2:

En op het moment, dat ik echt die verbinding aanga, dan draait het door naar de volgende laag, en dan kan ik opeens voelen, dat er heel veel verdriet tevoorschijn komt, of misschien wel ja, maar ik moet nu gewoon. Ik ben eigenlijk gewoon heel erg kwaad, maar ik ben bang, om in actie te komen.

Speaker 1:

En hoe dus? iemand komt in jouw praktijk binnen, en je hebt een uur bij wijze van spreken de tijd. Je moet toch, zeg, maar die tijd volgen, dat, na een uur moet het soort van iets begrijp wat ik wil iets afgerond zijn. Iemand, die moet dan weer gaan.

Speaker 2:

Ja, je doet ja.

Speaker 1:

Want dit, hoe neem je die dan mee.

Speaker 2:

Want, hoe neem je die dan mee? Oh ja, dat is ook een Kijk, je hebt wel ook een doel.

Speaker 1:

Ja, maar daar wordt het verwarrend, van Een doel dat klinkt dan weer soort lineair, en dat versus die cirkel of wat voor beweging het ook is.

Speaker 2:

Ik ben blij, dat je dat ook zegt, want ik hou heel erg van die paradoxen En dat, die er allemaal echt mogen zijn. En door naar die gekke tegenstellingen te kijken, hoe zit het dan echt? En de Chinese filosofie maakt heel veel ruimte voor die paradoxen. Want alles is paradoxaal in die Chinese filosofie En gek en tegenstrijdig, en je kunt het niet pakken. En als je nou gaat kijken oké, maar een doel, een doel lijkt iets, wat buiten je ligt, wat in de toekomst is.

Speaker 2:

Maar waar vind je dat doel? Waar vind je, wat jouw doel is, wat jouw echte doel is? Dat kun je voelen als een heel diep verlangen in jezelf. Dus dat doel is iets, wat eigenlijk nu zich manifesteert als een diepe wens of een diep verlangen of een diepe behoefte, die er nu is, en daar geef je uitdrukking aan, en dat beweegt je voorwaarts, of dat het doel is, wat uiteindelijk bereikt moet worden. Dat maakt niet uit, maar dat zet je in beweging. Dus tijdens de opleiding en dat vonden de studenten, de deelnemers ook wel verwarrend werken we ook echt met leerdoelen. Hé, maar leerdoelen, dat is zo buiten mezelf.

Speaker 1:

Nee, het maakt niet uit no-transcript iemand in je praktijk komt.

Speaker 2:

Ja, dat hangt er een beetje vanaf, hoe het zich ontwikkelt, hoe het loopt.

Speaker 1:

Want, met iedereen werk je op deze manier.

Speaker 2:

Nou, ik heb nog wel ook echt acupunctuurpatiënten, maar dat wordt wel minder. Ik kan dat niet zo goed meer.

Speaker 1:

En wat maakt dat? je kiest van oké, dit is een acupunctuurpatiënt.

Speaker 2:

Dat is vaak de hulpvraag.

Speaker 1:

Zoals bijvoorbeeld.

Speaker 2:

Nou ja, dat is nou een beetje een vervelende vraag, maar ik denk, dat ik het dan soms gewoon niet zo goed aandurf. Nog Kijk, ik heb op mijn website echt Word je water-element een beetje overheersend. Ja, precies Of mijn aarde-element, wil het dan de ander toch graag naar de zin maken. Maar soms komen mensen echt heel duidelijk met die wens binnen, dat begrijp ik ook.

Speaker 2:

Er is iets gebeurd met mijn oor. Ik heb nu tinnitus, kun je dat behandelen? Ik heb nu tinnitus, kun je dat behandelen? Ja, dan vind ik het gewoon ook niet helemaal gepast, om te zeggen, of ik moet zeggen, nee, en dan verwijs ik hierdoor naar een collega. Maar dan vind ik ook wel ja, ik heb ook dat bordje acupuncturist nog op de deur hangen.

Speaker 2:

Dus, soms doe ik dat, maar wat er wel vaak gebeurt, is, dat soms, als het werkt, is het prima. Maar soms merk je, dat het dat niet doet, of dat het het tijdelijk doet, of dat het terugval is, of dat het wel werkt, maar dat er een nieuwe klacht zich aandient, en vooral bij mensen, die al bij verschillende behandelaars zijn geweest. Ja, dan ga ik op een gegeven moment wel benoemen, wat ik zie.

Speaker 1:

Wat kun je acupunctuur ook? Dat kan je toch ook gebruiken als onderdeel van op deze manier werken, ja, van op deze manier werken, ja dat kan, ja, dat kan. Kan je daar een voorbeeld van geven?

Speaker 2:

Nou ja, ik doe het zelf niet zo heel erg vaak, maar ik doe het nog wel eens in acute fases, als mensen echt heel onrustig zijn, dat het bewustzijn er zo onrustig is, dat je er niet goed mee kan werken, dan is acupunctuur eigenlijk een hele fijne manier, om iemand de ruimte te geven, om rust te vinden in zijn eigen systeem?

Speaker 1:

Ja ik begrijp het.

Speaker 2:

Maar ik werk zelf liever met het gesprek, waarin ook heel veel chi bewogen kan worden, met aanraking, met adem, met punten ook Soms zijn dat acupunctuurpunten, die ik behandel, of zones, die we kennen in de acupunctuur, die een bepaalde betekenis hebben En met bewustzijn, vooral met bewustzijn wat voel je, wat maak je mee? Ga eens daar, waar je vanaf wil bewegen, ga dat eens verkennen. Gabo Maté, de tegenwoordig bekende Canadese-Hongaarse arts, die noemt het een inquiry.

Speaker 1:

Ja ja.

Speaker 2:

Dus, ga het eens verkennen, dat, waar je af wil, dat, waar je tegenaan loopt, dat, wat jij hier inbrengt als probleem, wat je opgelost wil hebben. Ga er eens naartoe, ga er eens omheen, blijf er eens eventjes bij. Wat doet dat met jou? En als je daar ruimte voor maakt, dan is het probleem opeens al veel minder groot Of prangend, of duwend, of scherp. Dus het is een beetje Ik zeg wel eens, het is met chi, alsof je je duim op een tuinslang houdt, en dan komt er zo'n hele harde, vervelende straal uit, en dan willen mensen vaak, dat dat gewoon ophoudt. Dus eigenlijk moet die dan helemaal dicht. Maar ja, dan wordt het probleem niet kleiner. Maar groter.

Speaker 2:

Terwijl de kunst is, om je duim van die slang af te gaan halen. Dus dat water is niet het probleem, maar je duim, die hem dicht drukt. En als je je duim er af haalt, dan loopt het water gewoon soepel naar buiten. Dan heeft het een heel andere vorm.

Speaker 1:

En een heel andere kwaliteit En kan je allerlei klachten hiermee zo oplossen, of oplossen, of oplossen.

Speaker 2:

Ja, ja, ik durf het bijna niet te zeggen Ja, dat weet ik wel zeker.

Speaker 1:

ja, of vraagt dat ook heel veel van een cliënt zelf? Zoals je net al zegt, als iemand zo onrustig binnenkomt, dan gebruik ik soms acupunctuur, om het te verzachten eigenlijk om iemand te helpen, want uiteindelijk wil je, natuurlijk wil iemand graag naar gezondheid. Als er dan een doel is, dan wil je gezond leven, toch?

Speaker 2:

Ja, voor mij is het doel misschien eerder, om te zorgen, dat er vrije transformatie is in iemand, of dat iemand voelt, dat hij contact maakt met zijn daal, dat hij voelt, dat hij op zijn spoor zit, en daar kunnen best allerlei gezondheidsbeperkingen nog zijn, maar die vormen dan niet meer zo'n probleem voor iemand. Die horen dan, die zijn opgelost in het geheel, die zijn dan onderdeel van jou.

Speaker 1:

Ja, anne Hering zei in de podcast over Qigong, dat iemand helemaal oké is of gezond is met zijn ziekte.

Speaker 2:

Ja, er is een nieuwe definitie van gezondheid Al niet zo nieuw meer inmiddels van het Louis Bolken Instituut, en die noemt gezondheid het vermogen, om de regie te voeren.

Speaker 2:

In het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het bestaan. Dus het gaat niet om, dat je beperkingen hebt, maar het gaat om, of jij in staat bent, om met die beperkingen om te gaan. Niet om met die beperkingen om te gaan, niet eens per se, dat je er oké mee bent, maar dat je het gevoel hebt, dat je daar regie over hebt. Ja, en dat woord regie is ook weer zo'n middenwoord, dat zit ook weer ergens tussen controle want dat is iets anders dan regie en er helemaal aan overgeleverd zijn. Dan heb je ook geen regie. Nee ja, dus regie is iets, dat je ermee kunt werken, dat je ermee kunt bewegen. Dus daar werken we in die dao-dynamica werken we daar?

Speaker 1:

Wat is er want? je hebt het eerste schooljaar achter de rug, of toen noem je dat een schooljaar.

Speaker 2:

Wat gebeurt er met mensen? Is iedereen in staat, om dit te leren? Iedereen is in staat, om het te leren, want we hebben allemaal de Tao. Dus dit is niets anders dan de natuur, dit is niets anders dan het leven, wat je uitnodigt.

Speaker 1:

Want moet je Chinese geneeskunde beheersen. Of kan je vanuit welk vakgebied dan ook gewoon op deze manier naar het leven kijken?

Speaker 2:

Ik vind het wel fijn, als mensen ervaring hebben met het begeleiden van mensen, want je gaat ook proefcoaching, je gaat de coachingstrajecten met mensen aan.

Speaker 1:

Het is wel fijn, als je al wat ervaring hebt in het omgaan, maar het maakt niet uit wat Nee, dat maakt niet uit. En je kan dus in elk vakgebied op deze manier in het leven staan zeg maar, en jouw cliënten willen begeleiden?

Speaker 2:

Ja, want het is ook Sander, en ik zeggen ook ja, het is want. Sander werkt heel anders dan ik Want. Sander komt eigenlijk uit de westerse kant, uit de trienegetica heet dat de counsellingsmethode en antroposofie. En hij heeft biologie gestudeerd, en ik kom dus, hij komt ook een beetje meer van de geestkant, en ik kom meer van de fysieke kant Met lichaamswerk, fysiotherapie, acupunctuur. En ik kom met vipassana meditatie. Ik kom heel erg van de oosterse kant, dus wij zijn zelf een soort yin-yang.

Speaker 2:

Waartussen hele leuke energie ontstaat. Dus, we geven al die lessen ook met z'n tweeën Gezellig, en wat wil je Ja. Dus, wij werken helemaal niet op dezelfde manier. Nee. Maar het is veel meer een daaudynamische benadering of een daaudynamische manier van waarnemen en begrijpen, wat er in je cliënt gebeurt, maar ook, wat er in jou gebeurt En vooral ook, wat er tussen jou en de cliënt gebeurt, want dat is ook de dynamiek van het bestaan, maar ook de dynamiek van de intermenselijke relatie.

Speaker 1:

Ja, ja dus ook de therapeut en cliëntrelatie is hierin belangrijk.

Speaker 2:

Ja, dat is misschien wel de essentie, waar het allemaal om draait.

Speaker 1:

Oh ja, want nog niet lang geleden zeg maar, was vanuit de psychologie bijvoorbeeld of de psychiatrie misschien uit en boos, dat moest afstand zijn tussen.

Speaker 2:

Ja, die tijd is gelukkig wel aan het veranderen, of dat inzicht is aan het veranderen. Er wordt nu ook gesproken over professionele nabijheid. Ik vind dat wel een heel mooi begrip, terwijl vroeger was het altijd professionele afstand bewaren, maar professionele nabijheid, dan breng je jezelf ook echt wel mee in de behandeling. En hoe kan het ook anders?

Speaker 1:

Ja, dat geloof ik ook. Maar ja, dat is bij begeleiding met ademhaling inderdaad ook Verbonden, ademsessies. Je kan nog bijna helemaal meehuilen met iemand, die totaal vol schiet, wat je in het begin wel doet, omdat het zo ontroerend is, zeg maar, en je wil zo graag voor iemand zijn, of tenminste dat hangt er vanaf, hoe je in elkaar zit. Maar uiteindelijk wil je daar professioneel nabij, dus wel met natuurlijk warm, maar je wil iemand wel zijn eigen proces laten dragen?

Speaker 2:

Ja, maar die tranen. Dat is een heel mooi voorbeeld, wat je noemt. Als jouw cliënt huilt en contact maakt met zijn kwetsbaarheid en zijn pijn en open gaat daarin, dan neigt er in jou ook iets open te gaan, en dat kan. Misschien vind je dat storend in een behandeling, of is dat zo groot, dat het je belemmert in je werk en in je functie als begeleider, therapeut En tijdens de opleiding zijn we heel erg bezig met maar wat wordt er dan geraakt in jou? Maak het maar open, ga er maar naartoe. Je zegt net Ja, omdat je er zo graag voor iemand wil zijn. Oh, is dat de grondslag van jouw therapeut zijn, dat je er zo graag voor de ander wil zijn? Ja, wat zit daar? Maak maar open, ga er maar in, want dat is een kracht, maar het is ook een beperking.

Speaker 2:

Ja, Want een goede therapeut moet er ook voor kunnen kiezen, om er eens echt, eens even helemaal niet voor iemand te zijn, want dan kan hij op zijn eigen benen gaan staan.

Speaker 2:

Ja, En Freud heeft dat dan. We kennen die begrippen overdracht en tegenoverdracht, dus de projectie van de cliënt op de therapeut en van de therapeut terug op de cliënt op de therapeut en van de therapeut terug op de cliënt. Wat wordt er in jou geraakt? En in de opleiding werken we daar veel mee, maar dan weer heel erg vanuit dat energetische bewustzijn, vanuit dat chi-perspectief. Het is een soort energie, die door jou in de relatie, die zowel door de cliënt als door de behandelaar heen stroomt, en als die in mij als behandelaar hindernissen tegenkomt, dan gaat die bij jou ook niet bewegen. Dus kijk, het gaat in het werken met cliënten heel erg om het creëren van een veilige omgeving, een holding space, en als ik in mezelf niet veilig ben of als ik zelf heel veel issues heb en helemaal afgesloten ben in het stuk, waar mijn cliënt eigenlijk naar binnen zou kunnen of moeten, dan gaat dat niet. Die chiri gaat niet bewegen, want die kan niet in mij als behandelaar bewegen, en iemand voelt dat feilloos aan, is zich daar niet bewust van, maar dat gaat gewoon niet open.

Speaker 2:

Dus om de therapeutische relatie, wat zo onwaarschijnlijk krachtig en magisch is, ook niet te begrijpen, want het gebeurt niet door mij, het gebeurt door mij heen Eigenlijk. Dus je bent als therapeut verantwoordelijk. Als je duidynamisch werkt, ben je verantwoordelijk voor een proces, waar je eigenlijk geen controle over hebt. Ik heb wel eens ergens gelezen, dat het diepste niveau van coaching is verloskunde. Toen dacht ik. Ja, dat is het Die verloskundige. Die moedigt aan, die begeleidt, die maakt ruimte, maar die doet dat proces niet.

Speaker 2:

Die zegt niet, ik ga dat kind er eens even uithalen, want dat is iets van moeder en kind. Dat is iets van moeder en kind. Maar die heeft wel een heel belangrijke functie in het creëren van een veilige omgeving, in het creëren van een vangnet, zodat de moeder zich helemaal kan overgeven aan dat proces. En die enorme kracht, die door haar heen gaat, kan gaan toelaten, om iets nieuws geboren te laten. Worden Dus in die dao-dynamische visie. Mensen willen vaak herstellen.

Speaker 2:

Maar herstellen is altijd een weg terug, dat er is iets kapot en het moet weer heel worden. Maar als je dao-dynamisch werkt, dan is meer het doel, om naar een nieuwe werkelijkheid toe te gaan.

Speaker 1:

Iets wat je nog niet kent.

Speaker 2:

Het nieuwe, het onbekende.

Speaker 1:

En is het dan bijna altijd zo, dat mensen heel veel moeten aanpassen in hun leven?

Speaker 2:

Nee, het leven past te gaan. Het leven verandert. We denken bij coaching heel vaak aan gedragsveranderingen. Dan moet je vroeg in de bed gaan.

Speaker 1:

Een andere baan of een relatie verbreken.

Speaker 2:

Ja, dat zijn keuzes, die moet je dus heel erg doen. Maar in het Taoïsme gaat het heel erg over niet doen, over effortless, over dingen permissie geven, om te veranderen. Wij hoeven de. In de acupunctuur gaat het vaak over, dat je de qi beweegt of dat je de qi voelt. Daar zijn we aan het doen. Maar in het Taoïsme is het heel duidelijk, dat is heel Confuciaan. Confucius wilde alles reguleren en afstemmen en dat alles in balans brengen. En de Taoïsten zeiden de antieke Taoïsten laat gaan, laat het gaan. De natuur weet, wat er te doen staat. Dus, als ik mijn energie vrij laat bewegen, als ik echt, echt contact maak met mijn behoeften en met mijn verlangen, dan verandert mijn eetpatroon. Ja ja.

Speaker 2:

Dan kom ik op een gegeven moment op een punt, dat ik merk, dat ik niet meer bij mijn partner kan blijven, of ik kom op een punt, dat de liefde een nieuw gezicht krijgt En dat ik met mijn partner samen na een ingewikkelde periode in een nieuwe fase kom, waarin we elkaar opnieuw ontdekken. Dus het gaat om het toelaten van vernieuwing En het toelaten van het nieuwe, van dat, wat je nog niet kent, en het daarmee ook loslaten van het oude.

Speaker 1:

Wat is misschien een van de grootste lessen of een van de grootste behoeftes van deze samenleving van deze tijd? die dit vervult? Deze manier van kijken. Wat doet dit? Wat zie jij?

Speaker 2:

Nou ja, er is een enorme. Ik denk dus, dat die Taoïstische visie Veel belangrijker is. Het is echt. Ik denk, het is echt heel groot, want onze hele samenleving Drijft op een idee, idee van vooruitgang, en we moeten ergens heen. Er zijn problemen, en die moeten we oplossen. Oh en als we dat probleem nou hebben we getackled en hebben we een oplossing voor gevonden?

Speaker 1:

Ja heel maakbaar.

Speaker 2:

Heel maakbaar. Maar door al die problemen, die we de afgelopen honderden jaren hebben opgelost, hebben zich veel grotere problemen veroorzaakt. Want het gaat er steeds om, dat wij het leven proberen te vormen, zoals het ons bevalt, maar dat creëert een toestand, waarin wij steeds veel meer nemen van de natuur, dan wat we eraan teruggeven. Want wij willen hout, wij willen lente, wij willen zomer, wij willen lente, wij willen zomer, wij willen lente, wij willen zomer. We willen geen verval, we willen geen pijn, we willen niet opgeven, we willen niet loslaten, we willen niet naar de duisternis, we willen naar het licht, naar het licht, naar het licht. En het Taoïsme laat eigenlijk zien, dat we, ja, we proberen, ons bijna los te maken uit het leven. We proberen, ons bijna los te maken uit het leven, we proberen de dood en ziekte te overwinnen.

Speaker 2:

Al die films, die ook gaan Of je naar Dune kijkt Of naar Lord of the Rings Gaat altijd over een strijd tussen het lichte en het donkere, en het donkere wordt dan verslagen, en dan zijn we allemaal blij.

Speaker 2:

Maar dan begint de ellende pas echt, want je kunt de duisternis niet verslaan. De duisternis, daar zit je oerkracht, dat is, wat de christelijke kerk deed, in je onderbuik, waar je water element is, dat is seks, dat is seksualiteit, hoe ingewikkeld de relatie is, hoe moeilijk we dat gemaakt hebben, met al die schaamte en schuld, die daar omheen zit. Dus we moeten leren, om de duisternis Niet per se te omarmen, maar te zien, dat het licht niet naar het licht moet, maar het licht moet naar de duisternis, en de duisternis moet naar het licht. Het antwoord zit niet daarboven. God zit niet in de hemel, maar die zit hier in het midden.

Speaker 1:

God is chi of tao. Ja, wat ik dan steeds? dan de vraag, die steeds bij me opkomt, dan oké, wat is dan het doel? Volgens mij hebben we het zelfs al eens eerder die vragen, toch die vragen besproken. Maar als het gaat over, zeg maar gewoon steeds bewegen, is er dan een doel, Of is dat het doel?

Speaker 2:

Ja, misschien is dat het doel. De Taoïsme is daar heel duidelijk over, zo simpel en zo mooi. Het doel is de weg, en de weg is onder je voeten. Dus het doel is gewoon überhaupt, dat je er bent.

Speaker 2:

Het doel is, dat je op je weg. Het doel is zin, zinvol, zingeving. En op het moment Je kunt je hoofd daarover breken. Maar Op het moment, dat jij verbonden bent, dat jij op je pad bent en dat je verbonden bent met de touw, dan stel je die vraag niet meer, want dan voel je, wat het doel is, dan leef je het doel, dan dient die vraag zich eigenlijk niet meer aan.

Speaker 1:

En hoe kan je dan zo goed mogelijk voelen van oh ja, ik zit echt op mijn pad, of zit je überhaupt altijd gewoon op je pad?

Speaker 3:

Ja, eigenlijk wel, je kunt niet van je pad af zijn.

Speaker 2:

Je kunt helemaal niet van je pad af Van je padje af zijn Precies. Nee, ook dat is een paradox, want je kunt wel erkennen, dat je van je pad af bent Of dat er een beweging teruggemaakt wil worden naar het midden.

Speaker 1:

Ja, of dat je inderdaad. Ik neem aan toch wel, dat, vermoeidheid of Niet, dat dat slecht is, maar het brengt je weer. Je wil graag dan meer energie.

Speaker 2:

Je wil graag gezond, en toch was dit pad nodig, met al deze strijd, om je die beweging te kunnen laten maken, net als een diamant, die je slijpt, zeg maar Steeds meer word je Ja, maar het gaat er niet om, dat hij afkomt.

Speaker 1:

Nee, precies. Het gaat er niet om dat. hij Oké dat niet.

Speaker 2:

Het zit echt in het, het zit in de weg, het zit in het onderweg zijn.

Speaker 2:

Het zit in de We noemen de opleiding ook een avontuurlijke ontdekkingstocht. Het gaat er niet om, dat je iets. Je bereikt wel dingen, en die mag je ook vieren, daar mag je ook blij mee zijn. Maar het is niet een eindpunt. Er komt weer iets nieuws, en dan raak je ook weer dingen kwijt. Dan moet je ook dingen weer gedag zeggen, en dat doet dan opnieuw weer pijn. Dus, het is een lifelong job. Er dienen zich steeds weer nieuwe lagen aan, en steeds opnieuw kan het ook beschamend zijn. Ik dacht ook van ik heb het allemaal best op orde En ik snap het eigenlijk allemaal best goed. Ja, er zijn nog wel dingen. Maar dan opeens ontvouwt zich onder je voeten een soort, opent zich een afgrond, waarvan je denkt van mij kan er helemaal niks, ik snap er helemaal niks meer van.

Speaker 2:

Dus, iedere nieuwe stap, die je zet, gaat weer gepaard met dat gevoel van hé, dit snap ik niet, wat gebeurt er nu? Want ja, dan moet je het oude, bekende, vertrouwde, waar je controle over hebt, waar je comfortabel in wordt, ja, ga je dan weer uit. En dan daagt het leven je uit of nodigt je uit, om weer iets nieuws te gaan beleven, en ik denk uiteindelijk want het negatieve, waar gaan we heen? Ja, uiteindelijk gaan we dood, maar ik denk ook, dat het overlijden zelf kan net zo'n avontuur zijn. Ja ja.

Speaker 2:

Ook dat is zo'n iets groots en betekenisvols.

Speaker 1:

Ja, dat geloof ik ook natuurlijk, en ik geloof ook wel daarin, dat er gewoon verschillende perspectieven zijn. Je kan uitzoomen, heel erg als mens, in de materie misschien, en daarin is het heel verdrietig. Het afscheid is natuurlijk hartverscheurend, wat net zoveel onderdeel is van het leven, als geluk, zeg maar, en vanuit, je kan weer uitzoomen en denken ja, maar wat is nou dood? Wat gaat dood? Volgens mij leven we voor altijd.

Speaker 2:

Ja, Ja, daar is het ook fijn om te kunnen reflecteren. Om er helemaal het gevoel in te gaan en er ook op te mogen reflecteren. Wat is het grote verhaal? Maar in het werken met mensen, om het terug te, brengen van het hele grote spirituele filosofische gaat het eigenlijk steeds om, dat wij krachten in onszelf blokkeren, dus dat wij zelf dingen, bewegingen, die gemaakt willen worden, in onszelf blokkeren, dus dat wij zelf dingen Bewegingen, die gemaakt willen worden in onszelf, ja.

Speaker 2:

Dat we die zelf tegenhouden En dat je als therapeut leert, hoe je iemand, dat je eigenlijk steeds mensen Sander noemde, het altijd Permissie geven Voel het, maar Het mag, je bent welkom hier.

Speaker 2:

Dus zelf als behandelaar denk ik, dat die vuurenergie, dat hart, waarmee je iemand, waarmee je er voor iemand bent, en alles, wat er tot uitdrukking komt, zeggen ze fijn, dat je het laat zien, doe maar, kom maar, voel maar. Want wij hebben in ons kindertijd vaak geleerd, dat bepaalde gevoelens niet gewenst waren Of bepaalde uitingen niet gewenst waren, en vaak hebben we dat helemaal verkeerd kunnen, dat je het helemaal verkeerd begrepen hebt.

Speaker 1:

Ja, dat je het anders hebt geïnterpreteerd dan de bedoeling was Dan, het was ja. En ook dat maakt jouw pad jouw pad.

Speaker 2:

Ja, en ook dat maakt jouw pad jouw pad. Ja.

Speaker 1:

Ja, dus met echt het verdriet, wat je erbij voelt. Maar zonder dat grote van nou is het helemaal verpest, en ik ben gedoemd, om te mislukken.

Speaker 2:

Nou ja, als dat ook gevoeld moet worden, ja, ja. Ja, ik werk zelf veel met voor mezelf, veel met journalen. De morning papers wordt het wel genoemd, en voor mij gaat dat ook heel erg over de vrije beweging. Toelaten, permissie geven. Kom maar, laat die gevoelens maar toe, geef ze maar woorden, hoe gek of onacceptabel ze ook zijn, hoe beschamend ze ook zouden zijn, als iemand anders dat zou lezen. Maar laat het maar komen.

Speaker 2:

En een tijdje geleden had ik het ergens echt moeilijk mee, en toen voelde ik van, er is hier iets. Ik voelde zo'n weerstand, ik wist niet, wat het was, wat ik op zou gaan schrijven, maar ik voelde, er gaat iets komen, en dat durf ik niet op te schrijven.

Speaker 2:

En dat was ik geef het op. En ik toen nou, dat volgde nog meer, en toen realiseerde ik me van ja, ik ga er altijd heel erg naartoe, en ik ben altijd heel bewust, en ik ga naar mijn pijn toe, en ik ga naar mijn angst toe, maar daar blijft een element in zitten van het goed doen Of het ja. Ja, want dan vertrouw ik, en het is transformatie, maar het echt van binnenuit Zeg, ik geef het gewoon helemaal op, ik weet het niet meer. Het was zo'n bevrijding, om dat te kunnen erkennen.

Speaker 1:

Maar dat is ook heel eng natuurlijk.

Speaker 2:

Dat is doodeng want dan val je. Ja, Maar je kunt alleen maar opgevangen worden, als je je laat vallen, en dan is daar die trampoline, die zo poem. Dan blijkt er opeens zoveel in die dingen, die je vasthoudt, in die structuren, die je vasthoudt, in die energie, die je blokkeert, daar zit zoveel energie in vast. Ja, Dus dat wat wij.

Speaker 1:

Is dat misschien ook, waarom mensen zo moe zijn tegenwoordig? Ik denk het vaak met bijvoorbeeld relateer ik het aan ademhaling, ademhalen, waar je meer energie van krijgt. Dat is voor mij stoppen met zoveel spanning vasthouden, dan komt er heel veel energie vrij, om energie te hebben. Zoveel spanning vasthouden, dan komt er heel veel energie vrij, om energie te hebben, zeg maar.

Speaker 2:

Ja, nou ja, er zit in die spanning, in het volhouden zit. Zoveel spanning zit, zoveel energie gaat daaraan verloren. Maar ook aan het moet je eens kijken als mensen als er ergens rauw is, die niet aangegaan is, dat is ergens gestopt en weggestopt, dat die energie, die wil naar buiten, die wil bewegen, dus daar is een tegenenergie nodig, die hem tegenhoudt. Dus je bent de energie kwijt, die in het verdriet zit, wat gevoeld en wat wil stromen. Maar je bent ook energie kwijt in de deur, die je ervoor dichthoudt, en dan krijg je klachten, spanningsklachten, vermoeidheidsklachten, pijnklachten, kan van alles zijn, en daar wil je dan vervolgens weer vanaf.

Speaker 1:

Precies ja.

Speaker 2:

Dus, als je leert, om niet meer van je pijn af te willen, maar je ermee te gaan verbinden en te gaan voelen van wat is hier nou, wat wil hier nou?

Speaker 1:

in bewegen. Ja, het gaat heel erg om vertrouwen.

Speaker 2:

Vertrouwen misschien en moedig zijn en vertrouwen, dat je niet dan weer verzandt in het verhaal, waarom die pijn er zat, ja, dat je dat verhaal wel toch mag vertellen.

Speaker 1:

Je mag wel vertellen, wat het, maar ook dat verhaal. Begrijp je, wat ik bedoel?

Speaker 2:

Nou, misschien nog even een keer.

Speaker 1:

Ja, nou, ik noem zeker geen namen, maar soms kan iets gebeurd zijn, en kan je steeds dat verhaal blijven herhalen. Waarom dat die pijn is gebeurd. Dat kan heel valide zijn, maar dat Op een gegeven moment dient je dat niet meer, niet na 30 of 60 jaar.

Speaker 2:

Nee, dat klopt. In de dao-dynamica is de middenpositie steeds zo belangrijk. Daarom werken we ook veel met transactionele analyse. Dat gaat ook over de drie ego-posities, waarbij de positie in het midden is de volwassenen Je hebt het kind, je hebt de ouder en de gezonde volwassene in het midden, en de chi zit ook in het midden tussen yin en yang. Dus ik gebruik in mijn praktijk ook veel om en om, op elkaar geplakt, de vijf elementen en transactionele analyse, en die middenpositie gaat om verantwoordelijkheid.

Speaker 2:

En die twee andere posities. Die gaan vaak over dader en slachtoffer. In de drama driehoek, en als je maar blijft, het verhaal blijft vertellen, hoe het komt in de buitenwereld, dan zit je eigenlijk vast in een soort slachtofferschap.

Speaker 2:

Ja, Als je jezelf de hele tijd de schuld blijft geven, dan zit je vast in de aanklagen, in daderschap. Maar als je het, als je het, ja, als je het echt gaat dragen, als je echt verantwoordelijkheid neemt voor wat er nu in jou zich aandient, dat dat echt van jou is, dan kan er iets gaan bewegen, dan gaat er echt iets veranderen.

Speaker 1:

Is dat iets, wat je leert, begeleiden in de opleiding Tao Dynamica. Dat je dit zeg, maar gaat zien, ik denk dat, dat, ik zie dat veel in ieder geval om me heen, dat daar de, dat het daarin zit toch, en dat leren, die verantwoordelijkheid dragen.

Speaker 2:

Ja, maar om het dan toch ook een paradox te hebben soms moet iemand ook eindelijk toestaan, om echt even helemaal dat kind in te gaan en helemaal het gevoel te hebben, overgeleverd te zijn, slachtoffer te zijn, en dat helemaal mogen ervaren En om uiteindelijk volwassen te kunnen worden.

Speaker 1:

Dus, ook al heeft iemand zo vaak dat verhaal verteld, misschien is dat nog niet gebeurd.

Speaker 2:

Ja, soms zit in dat verhaal, vertellen zit niet. Het Ja ja.

Speaker 1:

Ja, Die echt, dat echte doorleven.

Speaker 2:

Echte doorleven.

Speaker 1:

Oh, dat is ook wel. ja, En mag ik een gewetensvraag stellen? Dat vijf elementen model is heel compleet. Wat maakt, dat je die andere aspecten in deze opleiding erbij voegt? Is dat een manier van communiceren?

Speaker 2:

Het is een yin-yang opleiding, east meets west, dus we halen heel veel oosterse psychosociale theorie Die komt ook aan de orde En verworvenheden ook van, wat wij hier in het westen geleerd hebben, met z'n allen.

Speaker 2:

Dus begrippen als overdracht en tegenoverdracht, projectie Helpen zo, om je eigen binnenwereld te verkennen. En oude Chinese artsen hadden het ook over die binnenwereld. Sun Chi Mao, dat de arts het medicijn is, zei hij ook over die binnenwereld. Over dat je jezelf, dat de arts het medicijn is, zei hij Dus, dat je aan jezelf moet werken. Zelfcultivatie, dat soort begrippen kom je heel veel tegen in de oosterse bronnen.

Speaker 2:

Maar hoe dan? Ja, en daar is in het westen zoveel over nagedacht en geschreven, over hoe communicatie werkt, hoe gesprekken werken, hoe emoties werken, hoe verdringing werkt, dat er een onderbewuste is. Dus we hebben toch al die dingen, die Carl Jung en Freud en Rogers en al die andere mensen bedacht hebben. Het verschil met deze opleiding is, dat we één basismodel hebben, dat is de vijf elementen, en dat we die theorieën echt zien door de lens van het Oosterse denken.

Speaker 2:

En dat maakt het wel heel wezenlijk anders. Dus, die vijf elementen is niet, dat is het model, en de rest gebruiken we niet. Nee, dat model kun je heel goed gebruiken, om andere modellen te incorporeren, bijna Dus, je krijgt niet een veelheid aan theorieën van oh, daar kan je dit voor gebruiken, daar kan je dat voor gaan gebruiken. Maar je ziet, dat het eigenlijk allemaal steeds weer over hetzelfde gaat, over dezelfde dynamiek.

Speaker 1:

En is er ergens een plek, waarin stel je bent dit aan het luisteren en je denkt oh, ik wil bij mezelf ook iets meer ontwikkelen, zonder dat je therapeut bent Is er een plek, waar je deze prachtige informatie kunt vinden? Of ga je dan naar een coach, of kan je erover lezen?

Speaker 2:

Ja, ik denk, dat je dan ja erover lezen. Ja, dat boek van mij, dat moet een aantal jaren komen.

Speaker 1:

Je moet snel naar huis nu. Je moet gaan schrijven. Ja, je moet snel gaan schrijven.

Speaker 2:

Nou ja, de podcast, die wij opgenomen hebben. Daar staat natuurlijk wel echt al veel over daarover in, en je bent natuurlijk welkom in mijn praktijk, om daar naar te kijken, of naar een van de mensen, die we vorig jaar hebben opgeleid, of bij Sander W.

Speaker 1:

Mensen, die we vorig jaar hebben opgeleid, of bij Sander.

Speaker 2:

Wanneer begint er weer een opleiding?

Speaker 1:

In januari 2015.

Speaker 2:

Dat klinkt zo interessant. Ja, we hebben er ook heel veel zin in Dat eerste jaar. Dat was echt zo'n onwaarschijnlijk rijke tocht, die we gemaakt hebben met die mensen Zemig. Het was voor mij ook nieuw. Om dat te doen, om niet als leraar voor een groep te staan. Dit is de stof, en die leer ik jullie.

Speaker 1:

Maar om echt met die groep samen. Dat deed je dan ook op die duidynamische manier Ja dat deden we op de duidynamische manier.

Speaker 2:

Dus dat betekent, dat wij, sander en ik, altijd een idee hadden, wat we dat weekend of die vier dagen zouden gaan doen. Maar dat is meer als losse elementen, en het veranderde altijd, terwijl we met het weekend bezig waren. En dat is ook heel mooi, om met twee mensen voor een groep te staan, want daardoor kan je in een groep ben je of er is leiderschap en er is deelnemerschap. En het mooie van het met z'n tweeën doen is dat, als Sander wat dingen deed met de groep, dan kon ik ook wat meer de verbinding met de groep voelen, dus weer meer in de groep gaan staan, daar onderdeel van worden, en dat maakte, dat wij als docenten zeiden, de studenten ook heel benaderbaar bleven en dat het heel gelijkwaardig bleef. En dat vond ik zo. Het was wel echt heel groot, om mee te maken. Na de laatste vier dagen was er een student, en die keek me aan met een hele, bijna felle blik en die zei jullie veranderen levens, weet je dat? wel.

Speaker 2:

Ja, dat ja, maar ja, dat doe ik niet, maar het was meer van ja, maar dit overkomt ons ook.

Speaker 2:

Wij hebben een intentie en een wens vanuit ons hart, en we hebben dingen verzameld in ons leven En we doen van ja, dit lijkt ons mooi en waardevol, om te doen, en dat zetten we neer. En dan gebeuren er opeens zulke mooie dingen. En we weten ook van ja, de volgende groep is nieuw, het is niet. Nou, dit was een oefengroep, en de tweede groep, die zal dan beter worden. Nee, ik denk, dat we ook dingen niet meer terugkrijgen, die je juist hebt, omdat het de eerste groep was.

Speaker 2:

Dus de tweede groep is een nieuwe ervaring.

Speaker 1:

Kun je je daar al voor aanmelden.

Speaker 2:

Ja, dat kun je je voor aanmelden via daodinamicanl. En dat kun je doen, als je een punturist bent maar ook In principe is de opleiding bedoeld voor mensen, die al ervaring hebben in het begeleiden van mensen. En daar zitten. We hadden vorig jaar ook iemand, die in het onderwijs werkte, oké.

Speaker 1:

Ik kan me voorstellen ik doe nu een ademtraining ook voor businesscoaches Ik kan me ook voorstellen, als je dat doet, als leefstijlcoach of businesscoach mensen, die die andere ondernemers begeleiden, om te blijven staan in een ondernemersleven, als je op deze manier naar ondernemen kijkt. Dat moet ook heel prachtig zijn.

Speaker 2:

Ik vind het wel mooi, dat je zegt, dat je mensen helpt, om te blijven staan. Dat deed ik al meteen.

Speaker 1:

Ik weet niet zo goed, hoe ik het moet verwoorden. Maar je begrijpt wat ik bedoel Toch, om gezond te zijn, om gelukkig gezond te zijn in je werk Of in wat dan ook Dus je zou. Wat ik bedoel is Je hoeft niet misschien alleen maar mensen te begeleiden, die iemand begeleidt met gezondheid. Onderwijs gaat ook niet over fysieke gezondheid per se?

Speaker 2:

Nee, dat klopt Ja. Maar je zit natuurlijk altijd wel met de beperking van de vraag, waarmee iemand zich bij jou aandient, op je werk in je praktijk, en als je daar dynamisch gaat werken, dan krijg je ook andere klanten, en dan gaan er ook andere dingen gebeuren. Dan krijg je andere mensen in je praktijk, want ja, je gaat wel waarschijnlijk anders werken. Ja, dus, je bent niet meer aan het coachen in de zin van, je bent nu op plek A, en dan gaan we kijken, hoe we op. Nee, we zitten nu op een situatie, die ongewenst is. En hoe kunnen we nu komen van een situatie, die ongewenst is, naar een situatie, die gewenst is, een soort stijgende lijn met een interventie om dat? te creëren.

Speaker 2:

Natuurlijk willen we, dat je op een meer gewenste positie komt, maar dat is meer, dat je weer, dat je vrijer kan bewegen, dat je meer ruimte ervaart, dat je meer energie ervaart.

Speaker 1:

Is dat, wat jij zelf ook ervaart in je leven.

Speaker 2:

Dat wisselt van moment tot moment.

Speaker 2:

Maar ik merk wel, dat er Ik weet het niet. Ik vind het altijd lastig, om te zeggen Ja, want in mijn leven, ik ben het levende toonbeeld Alsjeblieft. Ik vind, dat het daar juist bij heel veel leraren ook mis gaat Hou alsjeblieft op. We zijn allemaal, we gaan allemaal dood, we hebben allemaal verdriet. We hebben allemaal soms het gevoel, dat we niet weten, hoe het moet, tenzij je misschien verlicht bent.

Speaker 2:

Maar ik weet niet, wat dat is. Ik ben gewoon een knuppel, net als iedereen. Ik ben alleen een ontzettend nieuwsgierige knuppel, en dat helpt me. Dat is eigenlijk, wat het is. Ik denk, dat ik wel geleerd heb, om, als ik in de knel kom, als ik bang ben, als ik pijn heb, als ik verdriet heb, om dat niet meer te beschouwen als iets, wat misgaat. Ook dat gebeurt nog, maar het is toch wel vrij snel, dat ik denk wat gebeurt hier, wat dient zich aan, wat wil zich hier aan mij voelbaar, tastbaar, zichtbaar maken?

Speaker 2:

Ga er naartoe, en dat maakt mijn leven rijker, denk ik, mooi, ik zou niet anders willen, en het is ook. Ik werk ook heel erg, en dat voel ik bij Sander ook is dat, dat je, als ik mensen tegenover me heb, in mijn praktijk, dat ik voeling heb met die, met die struggle, dat ik ergens voel, wat zich in iemand wil laten zien, aan vermogen, aan verlangen, dat vervuld wil worden, aan creativiteit, die geleefd wil worden, en dat je die strijd ziet tussen die weerstand, die in iemand is, iets, wat overeind moet blijven, en dat nieuwe, wat zich Dat, wat dieper zit, wat zich wil aandienen, en dat je het mensen zo, dat je het mensen zo enorm gunt, om dat te gaan leven. Ja, dat is iets heel moois.

Speaker 2:

Ja Om zo te kunnen werken.

Speaker 1:

Ik ben ook heel nieuwsgierig. Kom je nog een keer terug?

Speaker 2:

Heel graag. Ja, ik weet niet, waar we het over gaan hebben, maar misschien wel met z'n anderen een keer samen, dat dient zich vast wel weer aan.

Speaker 1:

Ja, dat dient zich. Ja, dat is ook leuk, om een keer samen. Dankjewel voor dit gesprek.

Speaker 2:

Jij ook Heel erg bedankt.

Speaker 1:

En graag gedaan. Dankjewel weer voor het luisteren naar House of Chi. Dit is de podcast met de prachtige muziek van Norman David-Janssen. En wil je meer weten over Willem Pinksterboer en over de opleiding Dao Dynamica? Denk je, dit is iets voor mij? Ga dan naar mijn website nathaliekampnl. Daar vind je de link naar Willem en nog veel meer. Heel graag tot de volgende House of Chi.