Deze podcast gaat over de verandering in de psychiatrie. De verandering in de psychiatrie is niet meer de taal van de toekomst maar de taal van het nu. Ik ben op zoek gegaan naar de thema's van verandering en bij elk thema mensen en of projecten gezocht die dit thema doorleven.Ik interview vooraanstaande hoogleraren, ervaringsdeskundigen, lotgenoten, bevlogen onderzoekers, ouders, projecten en instellingen. Kortom, het is een divers geheel geworden van vele verschillende stemmen, precies zoals dat in de verandering van de GGZ past. Met deze podcast hoop ik gedurende 35-40 minuten alle mensen die werken in de brede GGZ te inspireren en motiveren het anders te gaan doen. De podcast kan door elkaar geluisterd worden al geeft Veranderen van Visie wel een kleine introductie op de podcast. Mijn motivatie:Ondanks een academische achtergrond (promotie-onderzoek naar psycho-farmaca) en mijn opleiding in het AMC heb ik in de loop der jaren steeds meer de overtuiging gekregen dat het anders moet in de psychiatrie. Het psychisch lijden is bijvoorbeeld te complex om terug te voeren op het medische lineaire denken. De context voor de omgeving en het omringende systeem is te ver uit het oog geraakt. Zo ben ik inmiddels ook systeemtherapeut geworden, overtuigd door de kracht van het systeem en de noodzaak hen te betrekken. Mijn passie voor kinderen en jongeren heeft mij als vanzelfsprekend voor het specialisme kinder- en jeugdpsychiatrie doen kiezen. Juist in deze leeftijdsgroep is het belang van het systeem rondom het kind of de jongeren van immens belang. Vanaf 1 april 2020 heb ik een half jaar gekregen om mij full time te verdiepen in de veranderingen in de GGZ. Zoals past bij de tijd van nu wilde ik hier een podcast over maken maken om alles wat ik over de veranderingen leer, laagdrempelig en toegankelijk te kunnen delen met mijn collega's in de psychiatrie. Het is een groot feest dat Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie GGZ van het UMC Utrecht, inspirator van het omdenk-proces waar ik in zit, mij in dit traject heeft begeleidt.
8. Aandacht voor stigma - Samen Sterk Zonder Stigma
•Carlijn Welten•Season 1•Episode 8
Stigma. Ondanks de goede intenties van behandelaren en begeleiders wordt een kwart van de stigma ervaringen van patiënten in de GGZ opgedaan ín deze GGZ. De gevolgen hiervan zijn groot. Hoe kunnen wij als GGZ dit veranderen?
Hierover spreek ik met Luca Koppen en Anne van Winkelhof. Luca werkt bij Samen Sterk Zonder Stigma (SSZS), een stichting die zich inzet voor het minimaliseren van stigma. Anne heeft het stigma als cliënt in de GGZ ervaren en werkt nu als ambassadeur voor SSZS. Wat is stigma en waarom moeten we proberen stigma in de GGZ te minimaliseren?
"Mijn gedrag werd enkel nog in de het licht van het label 'borderline' gezien. Vragen over behandeling en kritiek over de gang van zaken werden ineens uitgelegd als splitsen en manipuleren. Ik zat helemaal vast." Anne vertelt over wat stigma met haar deed en soms nog steeds doet. Wat kunnen wij allen doen om ervoor te zorgen dat stigma in de GGZ afneemt?