Comencem el programa d’avui amb la columna de Neus Penalba des de Filadèlfia on reflexiona sobre les tradwives, la idea conservadora que retorna les dones a les tasques de la llar. Al Collita pròpia ens explica d’on li surt la idea. Penalba recomana l’article de Joan Burdeus Madrid DF contra el País Valencià. No us el perdeu.
Passem al teatre perquè aquesta setmana Jaume Forés publica Doble ració de Lucia Calamaro on ens explica que la reconeguda dramaturga italiana Lucia Calamaro debuta a l’escena catalana amb dos nous muntatges: La vida suspesa que estarà al Teatre Tantarantana, del 6 de novembre a l’1 de desembre, i L’origen del món, a l’Akadèmia, del 13 de desembre al 12 de gener. Al Collita pròpia ens diu quin canal de Youtube hem de visitar si volem saber més de Calamaro abans de veure-la a l’escenari.
Passem al cinema perquè ens espera un novembre molt cinèfil. Avui destaquem l’article d'Agus Izquierdo Un cinema que alimenti l’ànima on fa una prèvia de la 21a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que se celebrarà del 15 del 30 de novembre i al pòcast ens explica quines altres cites tenim aquest mes.
Albert Pijuan aquesta setmana publica un nou article de la seva sèrie i que es titula Els gèneres són capitalisme. Pijuan recomanava l’últim article de la Indicatiu titulat Les tradwives tenen raó. La ironia de l'autora evidencia el perill d'aquest concepte tan estés a Tik Tok.
El fotoperiodista sabadellenc Miquel Muñoz ens presenta el seu treball Barcelona, un parc temàtic, guanyador de la 22ª edició del premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. Un reportatge sobre la massificació turística a Barcelona representada desde la mirada de l’absurd. Una conversa amb Àlex Arroyo i Joao Borges.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Ens endinsem en l'obra de Samira Badran, artista visual palestina afincada a Barcelona. Titulada Memory of a Land (2017) es tracta d’una animació sensorial, no-narrativa i experimental sobre la identitat i l’aïllament del poble palestí. Una conversa amb Àlex Arroyo i Joao Borges.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Arrenquem el programa d’aquesta setmana amb l'Ofèlia Carbonell, que ha vist pel·lícula The Substance i ara ens explica en què li ha fet pensar. De passada, recomana un article de Joan Burdeus que també destaquem al Collita pròpia, El que l’esquerra ha d’aprendre d’Elon Musk.
Aquesta setmana, Ferran Mestre debuta a Núvol amb un article que sona a ritme del nou disc del conjunt de Banyoles Germà Negre i que es titula Puja aquí dalt i balla. Mestre en fa la crítica a Germà Negre: engruixir el Cançoner.
També aquesta setmana, Josep Maria Cortina parla de l’exposició del Centre de Fotografia KBr de la Fundació MAPFRE sobre el fotògraf francès Cartier-Bresson. L'articulista comenta que els amants de la fotografia no se l'haurien de perdre.
La Indicatiu publica Les seqüeles més esperades del cinema català i a l'episodi confessa com s’ha inspirat per fer l’article.
Passem ara a la música clàssica, ja que Alexandre Nunes de Oliveira ha entrevistat la pianista empordanesa Emma Stratton, que ha debutat al Palau de la Música amb el seu primer disc, Syndesi. L’articulista confessa que aquesta entrevista primer no havia de ser una entrevista.
Avui ens acomiadem amb poesia: Bernat Puigtobella i Pol Vouillamoz han assistit a un vermut poètic amb els poetes Feliu Formosa i Jaume C. Pons Alorda en el marc del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat. Escoltem Formosa recitant el poema Faràs dos trucs i t’obriré la porta.
Fa quatre anys, el 2020, en plena pandèmia, ens vam trobar amb Pau Vallvé en aquest mateix bar (La Rovira), en aquesta mateixa plaça (Plaça Rovira), en aquest mateix barri d'aquesta mateixa ciutat. Aquell dia d'aleshores vam parlar de La vida és ara, de Sigur Rós i de col·lapsologia; de naturalesa i paisatges (sonors i vivencials) i de la intensitat intrínseca i inherent de la música d'aquest artista multinstrumentalista, lletrista nostàlgic, compositor romàntic, gracienc migrant, viatger entusiasta i introspectiu.
Ara, gairebé un lustre després, ens retrobem per celebrar el naixement d’Agorafília (autoeditat, 2024), el seu 18è disc, 11 temes sobre el pas del temps, la felicitat, els alts i baixos, l’amor, el fer-se gran i un llarg etc. Amb portada de Laura Sisteró i que tu, estimat oient, ja podràs degustar quan escoltis aquest pòdcast. Benvingut a Gent a llocs, tu, qui siguis, a l’altra banda, i benvingudíssim.
Escrit per Agus Izquierdo. Gravat, produït i editat per Marina Miguel Pavia. Propietat de Pòdcast.cat.
La fotògrafa Meri Santos ens visita per parlar sobre el seu projecte "Sarvisé", elaborat amb imatges íntimes i familiars que documenten la visita al poble natal de la seva mare, per acomiadar-se per últim cop del seu germà gran.
Una coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Dissabte 19 d'octubre de 2024, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat va convidar el poeta i traductor Feliu Formosa, que enguany ha fet 90 anys, per celebrar el seu aniversari. Acompanyat per Jaume Pons Alorda, gran coneixedor de l'obra de Formosa, tant de la seva poesia com de les traduccions de l'alemany, va llegir una tria de poemes de la seva Poesia completa, que l'any que ve es publicarà actualitzada a Viena mentre Pons Alorda llegia textos de Villon, Kafka, Celan, Ausländer i d'altres traduïts per Formosa. Us oferim una gravació casolana del recital que van oferir els dos poetes a El Siglo. Si escolteu atentament. sentireu que l'esperit de Gabriel Ferrater es manifesta de manera ostensible.
La menorquina Anna Petrus (Menorca, 1978), directora artística del DocsBarcelona, ens atén a Gris Mig per xerrar sobre els processos interns que es porten a terme per seleccionar pel·lícules a un festival, una tasca que s’ha convertit en un art en aquest moment de ingent producció cinematogràfica a nivell internacional.
Recentment nominada als premis Emmy, "Punt de no retorn" és l'obra que presenta el fotoperiodista Raül Gallego al Menorca Doc Fest. Es tracta d'una sèrie que oscil·la entre el documental i el reportatge, i en un format breu s'endinsa en temes d'actualitat i conflictes internacionals. Raül revela totes les anècdotes dels intrèpids rodatges amb Joao Borges i Àlex Arroyo.
Coproducció de Menorca Doc Fest i Pòdcast.cat de Núvol.
Torna el Collita pròpia, el pòdcast de Núvol on amb 10 minuts et resumim l’actualitat cultural de la setmana. Aquesta temporada introduïm canvis i els articulistes ens explicaran la cara B del que han escrit. Els preguntem què ñés allò que no expliquen a l’article, què els va inspirar i també iniciem una roda de prescripcions, ja que cada un d’ells recomanarà un article publicat durant la setmana.
Comencem amb una estrena! Núvol ha publicat en exclusiva el videoclip oficial de la cançó Lo conte dels flamencs de la cantautora Lia Sampai. I pel que fa als articles més destacats de la setmana, la Indicatiu publica Tenint una conversa profunda al lavabo de la discoteca amb la teva amiga, on explica literalment això. Avui li preguntem si alguna vegada ha tingut una conversa d’aquest tipus i de passada, recomana un article.
Continuem amb l’Ofèlia Carbonell que ha escrit L’era dels possibles on diu que sent que va darrere de totes les tendències i al mateix temps de cap. Avui explica en quins possibles està encallada ara mateix.
L’estiu ha inspirat els articulistes de Núvol, com li ha passat a en Miquel Bonet, autor de la secció El que no hem menjat. Aquesta setmana ha escrit La samfaina com a mètode de control migratori. Al pòdcast diu com li va venir la inspiració i quins articles recomana.
Aquesta setmana s’ha celebrat la Biennal del Pensament i en Joan Burdeus ha assistit a una conversa centrada en el desig que agrupava Clara Serra, filòsofa i autora de El sentido de consentir i Elena Martín, cineasta i directora de Creatura. L’acte estava moderat per l’escriptora Anna Pazos. De cada una en podeu trobar una entrevista al digital de Cultura. I si no vau tenir ocasió d’assistir a l’acte, us recomanem llegir la crònica que Burdeus publica aquesta setmana i que es titula Cancel·lar el desig.
Algun cop heu anat a un hospital i us han proposat formar part d’un estudi d’investigació? Això és el que li va passar una vegada a la física i doctora en biomedicina Agnès Pérez-Millan, que també és investigadora a Neurones Fregides, i que ara explica a l’article Participo en un estudi d’investigació? Llegiu-lo si voleu saber què va fer i per què hauríem de fer o no aquest pas.
Aquesta setmana se celebren les Jornades Europees del Patrimoni i els museus i entitats culturals de Catalunya organitzen més de 500 activitats i experiències gratuïtes. Per conèixer-les totes, Núvol publica el dossier especial Quan érem romans. Al Collita pròpia en llegirem un fragment de l’entrevista que Enric Garcia Jardí i Fran Richart Barbeira han fet a Mònica Borrell, la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Borrell parla sobre el llegat romà de Tarragona i els reptes de la investigació i la divulgació en el camp de l’arqueologia.
Bernat Puigtobella fa dies deia en un article de Núvol que l’escriptor Albert Pijuan viu un moment dolç perquè fa mesos guanyava el premi Llibreter, a l’abril estrena una obra al TNC i ara, a més, obre una sèrie d’articles a Núvol dedicats als gèneres narratius. El primer és Literatura o ficcions populars: manualet per aprendre a distingir-les. Li hem preguntat d’on li surt l’interès per encetar aquesta publicació i de passada ha recomanat un parell d’articles del digital de cultura.
Començàvem l’episodi fent referència a l’estrena musical de Núvol d’aquesta setmana, però també estrenem pòdcast. Es diu Les tres gràcies i elles són la Pineda Vaquer, Txell Blay i l’Alba Camarasa. Fa uns dies, Joan Burdeus les va entrevistar. No deixeu escapar el pòdcast ni l’entrevista.
Per acabar, agafeu l'agenda perquè aquesta setmana arriba la 27a edició de la Fira Mediterrània, que se centra en les identitats dissidents. Del 10 al 13 d’octubre es presenten a Manresa un total de setanta-quatre peces, quaranta-dues de música i trenta-dues d’arts escèniques. Per&
Comencem amb la collita d’avui amb el darrer article de Montserrat Dameson, Per la finestra, on l’autora comparteix les seves experiències com a voyeur.
Sortim de casa i anem al Teatre Nacional ja que Jaume Forés ha escrit El Malson d’Aliança Catalana després d’haver visitat un assaig de What the Foc?! que el TNC estrena en el marc del Grec Festival. L’autor ens explica de què va l’espectacle i què el va impactar en aquest assaig.
També aquesta setmana, Joan Burdeus publica dos articles que no hauríeu de deixar escapar. Per una banda, ha escrit una columna sobre la manifestació en contra del turisme del passat dissabte i, per l'altra, recomanem El que crema dins de Maria Nicolau, que publica després de la seva visita a la casa que la cuinera s’acaba de comprar a Vilanova de Sau.
Passem ara a la Indicatiu, ja que ha publicat Un home gran et tira la canya, un retrat d'una situació de manipulació que viuen moltes noies.
També aquesta setmana el Centre Obert d’Arquitectura ha presentat 50 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic del país. De la mà dels arquitectes AMOO, Aureli Mora i Omar Ornaque, hem conegut els orígens del portal Arquitectura Catalana i el seu nou projecte DISSSSENY. Albert Nogueras ens explica què hi trobarem.
Anem a Vilanova i la Geltrú ara de la mà de la periodista i crítica d’art Montse Frisach que ens convida a visitar la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, que com diu ella ens permet fer "una passejada per la història de l’art".
I ja ho vam anunciar a finals de juny, però des del Collita Pròpia volem recordem que l’actriu Àgata Roca rebrà el pròxim 22 de juliol el Premi Memorial Margarida Xirgu que s’atorga a la millor interpretació femenina de la temporada. Recordeu però que no és un premi a la trajectòria, sinó un reconeixement a un treball en concret, que en aquest cas és per L’imperatiu categòric. Oriol Puig Taulé recorda així la seva interpretació a l’espectacle.
Aquesta setmana arriba una nova entrega d'El que no hem menjat, que aquesta setmana porta per títol El problema del pop i parla de com la cuina es relaciona amb la salut mental. Miquel Bonet ens diu quina és la seva recepta per superar la tristesa.
Per acabar, traieu l’agenda perquè per aquest cap de setmana teniu una cita al Liceu amb l’òpera Contradir la nit, que és la microòpera de nova creació que s’estrena del 12 al 14 de juliol al Gran Teatre del Liceu sota la direcció de l’artista resident Àlex Ollé. L’activitat s’emmarca dins de l’ÒH!PERA i el Festival Grec.
I també aquest divendres dia 12 torna al Park Güell Barcelona en moviment amb un nou cicle de cinema dedicat al director de cinema, guionista i productor barceloní Ventura Pons, que va morir a primers de gener d'aquest any.
Hola, soc l'Agus Izquierdo. Com esteu. Us dono la benvinguda a Gent A Llocs, un pòdcast conversacional (sí, prego disculpes, un més) on visito espais, racons, ambients, indrets o bastions, que els personatges amb qui parlo en cada capítol consideren importants, significatius o, pel motiu que sigui, simplement, dignes de ser escollits.
Encetem l'assumpte amb David Moragas (Almoster, Baix Camp, 1993), director de cinema (A Stormy Night, Demà ho deixem, etc) i ara també narrador i escriptor. Acaba de publicar FERVOR, una novel·la-debut que edita La Magrana i on presenta un protagonista que dirigeix una missiva a un amor perdut, relatant a través d'una correspondència (una sort de missatge en una ampolla navegant en la immensitat oceànica que és aquesta vida moderna), la descomposició d'una persona i la deconstrucció d'un amor. Aquest protagonista, igual que els personatges que formen el seu ecosistema social, ens representen en petites però versemblants dosis de realitat exagerada. Éssers que ostenten les seves debilitats i no dissimulen una fragilitat que, en el fons, els enforteix.
Moragas ens brinda, doncs, una lectura estival constituïda de palles furtives, un erotisme autoconscient però incontrolable, incursions nocturnes en una ciutat latent; festes i ressaques, l'amor maternal, una família amb alts i baixos i el retrat tendre i honest de l'amistat exhibida com una erecció impertorbable. Un amalgama fresc que pot presumir d'unes persones que situa en una Barcelona viva, gai, acolorida, eclèctica i, sobretot, víctima directament política d'un món precaritzat i massificat que l'està desgastant i oprimint a poc a poc. Parlem amb ell de tot això.
Arrenquem el Collita pròpia d'aquesta setmana amb el recordatori que aquest diumenge 30 de juny podreu aconseguir amb el diari ARA la nova revista Núvol d’estiu. La portada, obra de la il·lustradora italiana resident a Barcelona Federica Benegiamo, s’inspira en un dels múltiples festivals que podem gaudir durant aquests mesos caniculars: el Sea Jazz L’Estartit, amb les illes Medes al fons. No la deixeu escapar!
Pel que fa als articles més destacats, comencem el programa d’avui parlant d’èxits perquè Enric Gomà ha escrit Aversió a l’èxit. L'autor ens explica per què els catalans tenim aquesta por al triomf.
No deixeu escapar l’article de Joan Burdeus Sospitar que Noam Chomsky continua viu o la filosofía, en què explica per què les xarxes han convertit el cara a cara entre Chomsky i Foucault en l'Imperi Romà dels estudiants de filosofia i política. Us recomanem també el text de Bernat Puigtobella, editor de Núvol, i que es titula Nathan Thrall o el periodisme premiat i cancel·lat, on recull el pas de l’autor nord-americà pel CCCB, on ha presentat el llibre 'Un dia a la vida d'Abed Salama', premi Pulitzer 2024.
Avui també destaquem l’article Clara Peya s’allibera de la cotilla d'Ofèlia Carbonell. La pianistafarà el concert inaugural del Vida Festival que se celebra els pròxims 4, 5 i 6 de juliol a Vilanova i La Geltrú, on interpretarà les cançons del seu darrer disc, Corsé.
Aquest divendres, 28 de juny, es compleix el 45è aniversari de la revolta de Stonewall, i sembla que la narrativa catalana s’hagi alineat per a commemorar-ho amb la publicació d’un notable reguitzell de novetats literàries de temàtica LGTBI+, moltes d’elles debuts de professionals aterrats d’altres disciplines, com el teatre, el cinema o la docència. Oriol Osan fa un repàs d’algunes novetats literàries LGBTI+.
Aquest dijous l’escriptor i músic Jordi Masó ha guanyat el Premi Llibreter per la novel·la Xacona. El guardó, que s’ha entregat a la sala Paral·lel 62 de Barcelona, té com a objectiu reivindicar l’ofici llibreter i promoure la literatura de qualitat. Al Collita pròpia recuperem la ressenya d'en Pol Torres, Jordi Masó i l’art de la repetició.
Aquesta setmana, ha començat el Festival Grec i al llarg del mes de juliol una seixantena de teatres i espais de Barcelona acolliran les propostes del Grec Ciutat. Durant les pròximes setmanes, la dramatúrgia catalana viurà una successió important d’estrenes. Al seu darrer article, Oriol Puig Taulé ens diu quines obres no es perdrà aquest estiu. Per altra banda, i en clau musical Jaume Forés ha escrit El talent musical català s’exhibeix al Grec, on destaca els concerts que no hauríem de deixar escapar en l’edició d’enguany. No deixeu escapar l’article.
Finalment, i ara que comença juliol, us recomanem recuperar el suplement de Faves Tendres número 225, on trobareu tres entrevistes que hem fet en el marc de l’Obrador d’estiu de la Sala Beckettl. Hi trobareu l’entrevista que Emma Delon ha fet a Evelyne de la Chenelière, dramaturga i actriu quebequesa. També, la conversa entre Oriol Puig Taulé i Anna Breckon i Nat Randall. I finalment, l'article de Sofia Vilella, que ha conversat amb el dramaturg alemany Falk Richter.
Per acabar, traieu l’agenda perquè aquest 29 de juny en el marc del cicle L’Hivernacle, el Palau de la Música Catalana ha preparat una visita nocturna guiada per l’artista Anna Dot. I finalment, l’1 de juliol en el marc de la sisena edició del Mutare, la Fundació Carulla presenta el llibre “La fórmula Mutare. Com la cultura transforma”.
Avui al pòdcast del Faves tendres, el suplement literari de Núvol, us oferim un conte d'Isabel Olesti llegit per l'actriu Clara Mir. Aquest relat es titula 'Tiny Tove' i forma part del recull 'Àlbum d'amors complicats' (Viena), que va guanyar el premi 'Diré el que em fuig' de narrativa, que convoquen les Biblioteques de Reus en honor a Gabriel Ferrater.
La narració del conte s'acompanya després d'una conversa entre Olesti, Mir i Bernat Puigtobella, editor de Núvol.
Aquest és el segon conte de Isabel Olesti que us oferim en format àudio. Si voleu podeu repescar el capítol que vam dedicar a 'Educació sentimental'.
Avui iniciem l’episodi amb una notícia que ens fa molta il·lusió perquè el pròxim dimarts 18 de juny a les 19h, farem el lliurament dels Premis Núvol 2023 amb una celebració col·lectiva plena de música, bona conversa i refrescos al Jardí Romàntic de l’Ateneu Barcelonès. La inscripció és gratuïta, però cal inscriure’s al formulari que trobareu al nostre web.
I pel que fa als articles més destacats, no deixeu escapar Un revolucionari en el regne de la mentida de Pol Torres. L’autor va assistir a la conferència del periodista Patrick Radden Keefe que inaugurava el Dia Orwell 2024. Radden, que va conversar sobre l’estat de l’ecosistema comunicatiu i la qualitat de l’esfera informativa, va marcar el tret de sortida d’unes jornades de debat i reflexió col·lectiva que s’allargaran fins al 21 de juny al CCCB.
La periodista especialitzada en ciència i cultura Teresa Bau ens convida al Jazz by the Sea, un cicle de concerts que se celebra al restaurant L’Ultramar de l’Escala i que com diu ella, connecta amb l’essència dels clubs mítics de jazz novaiorquesos, oferint una experiència musical única amb noms de l’escena internacional en un espai privilegiat.
I de la música passem a la fotografia amb l’article de Jordi Montell Arroyo titulat El fotògraf juganer, on explica que l’Arxiu Nacional inaugura l’exposició Gabriel Casas i Galobardes. Fotos amb joguets, en el marc de la cinquena edició del Festival Lumínic de fotografia de Sant Cugat del Vallès, que es podrà visitar fins al 26 de juliol. El seu comissari, l’escriptor Julià Guillamon, ens explica què trobarem a l'exposició dedicada als joguets.
També aquesta setmana i en clau política arran de la notícia que Josep Rull és el nou president del Parlament, Joan Burdeus ha escrit L’art de rostir els altres. A més, hem publicat una nova entrega de ‘El que no hem menjat’, la sèrie gastronòmica de Núvol a càrrec de Miquel Bonet que fa servir el menjar com a arma política i que aquest mes té com a propòsit desmuntar, com diu el seu autor, una de les camàndules històriques que més ha dividit la nostra nació valenciana: la fideuada.
Aquesta setmana, Montserrat Dameson ha escrit L’idil·li és mimètic on reflexiona sobre la dicotomia de l’amor i de com tot pot ser bo i dolent alhora. L’autora ens fa cinc cèntims del tema i sobre com s’ha inspirat.
Finalment, aquest dimarts 11 de juny, Annie Ernaux, autora francesa premi Nobel 2022 va parlar dels seus orígens i del seu procés d'escriptura a la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona en una conversa conduïda per la periodista Anna Guitart. L’escriptora i docent Alba Sabaté va assistir a l’acte, que es va celebrar per arrodonir els 25 anys dels clubs de lectura de les Biblioteques de Barcelona i n’ha escrit l’article La noia normanda que enyorava el sol. Alba Sabaté explica a l'episodi com viure l’acte. Us recomanem també recuperar l’article que Joan Burdeus publicava en motiu de l’estrena del film Les années Super 8, dirigida per l’escriptora conjuntament amb el seu fill David Ernaux-Briot. L’article es diu La sacralitat del vídeo casolà.
De cara a dilluns, el lingüista, escriptor i traductor Albert Jané i Riera rebrà el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Arran d’això, Núvol ofereix en format ebook La fascinació dels noms de lloc, la transcripció d’una conferència inèdita que que l’acadèmic de la llengua va pronunciar el 10 d’octubre del 2006 a Sabadell.
Aquesta setmana ha estat marcada per la victòria de la Champions del Barça, però també per la polèmica al voltant del l’estrebada que Jaume Collboni va fer quan l’Alèxia Putellas i ell subjectaven la samarreta blaugrana. Davant d’aquest fet, la columnista Marta Pontnou ha escrit l’article Senyoros ocupant espais que no els pertoca.
Ana González, historiadora de l'art i comissària ens convida a anar a Tarragona a veure a Zoocosis, una exposició fotogràfica que podeu visitar gratuïtament a l’Antic Banc d’Espanya fins al 16 de juny. González diu al Collita pròpia quines imatges l'han impactada més.
Fa uns dies, Sofia Vilella va parlar amb Maria Sevilla, poeta, investigadora de la literatura i docent perquè acaba de publicar dos títols. Per una banda, No desitjaràs els béns del proïsme un assaig inclòs a la sèrie «Deu manaments» de Fragmenta que qüestiona el mite del creixement il·limitat, i per l’altra, La nit ovípara, un poemari fosc i inquietant publicat a Documents Documenta. Al Colita pròpia ens explica què és el que li va sorprendre més de la trobada amb l’autora.
No deixeu escapar l’entrevista que Joan Burdeus ha fet a Michel Desmurget, doctor en neurociència i director d’investigació a l’Institut Nacional de la Salut i la Investigació Mèdica de França que ha publicat Feu-los llegir amb Edicions 62, un llibre que parla sobre els usos i abusos del digital durant la infància.
El passat 23 de maig, l'autora nord-americana A. M. Homes, va visitar Barcelona en el marc de l'exposició Subúrbia del CCCB fins al 8 de setembre. Homes va presentar La revelació, novel·la publicada per Angle Editorial on reflexiona sobre el poder, la llibertat i la identitat nord-americana. Albert Pijuan, escriptor finalista del Premi llibreter va moderar l’acte i ha opinat sobre la trobada i el llibre a l’article Trump al subrurbi.
Aquesta setmana, Gerard Furest, professor de Llengua Catalana a Secundària, publica TV3 al Divan, una radiografia de l’actual programació de l’emissora de TV pública de Catalunya. Al Collita pròpia, Gerard Furest passa per la dutxa escocesa la programació de TV3 i diu un aspecte positiu i un negatiu de l’emissora.
No deixeu escapar el darrer article de Damià Bardera, Elitisme acadèmic: hipocresia i tabú, on aborda la qüestió de l’elitisme acadèmic. Per altra banda, l'Ofèlia Carbonell publica Eurovisió i xarxes en temps de guerra, on explica com les xarxes socials ens han portat a banalitzar els conflictes, com està passant a Gaza.
Finalment, acabem amb una recomanació per als més petits, Sirocco i el Regne dels Vents, una pel·lícula de la distribuïdora Pack Màgic que captivarà els més petits i fascinarà els més crescuts. El film narra l’aventura en què s’embarquen les germanes Juliette i Carmen (de quatre i vuit anys respectivament) quan s’aboquen accidentalment en una de les històries que il·lustra la seva tieta, l’Agnès. Agus Izquierdo n’ha fet una resssenya a l’article El tresor després de l’huracà.
Aquest dissabte, 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus i des de Núvol us presentem una guia d’exposicions que podeu veure arreu del país.
Pel que fa als articles de la setmana, Montserrat Dameson ha escrit El cos i l’absurd, on parla de com la mirada dels altres influencia la manera d’entendre el nostre cos.
Passem al MACBA on s’ha estrenat Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus, una exposició monogràfica que imagina de manera participativa la vida col·lectiva de les ciutats. Pol Torres l’ha visitada i ha escrit Portes obertes a la ciutat de demà.
Aquesta setmana Joan Burdeus ha publicat La tevetrització dels pòdcasts, on opina sobre el nou programa cultural de 3Cat Nervi, presentat per la periodista cultural Andrea Gumes.
Anem al Caixa Fòrum ja que fa uns dies va tenir lloc la inauguració del festival En altres paraules, que fins al 30 de maig organitzarà diferents conferències, tallers, espectacles, concerts i vermuts poètics, posant al centre i donant importància a la paraula en totes les seves formes possibles. Inés Martínez hi va assistir i ha escrit De Lucrècia i la nostàlgia.
No us perdeu tampoc l’últim article de Jaume Forés, Sinceritat caòtica entre pallassos i ganivets, que és la crònica de quinze propostes que es van poder veure a la 28a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Al Collita pròpia destaca alguns dels millors espectacles.
Us recomanem també l'article de la Indicatiu, Cites: una història d’amor a Barcelona, una sàtira d'una història d'amor entre dos barcelonins.
En clau política i ecologista, Bernat Romaní ha escrit La Terra és una dictadura i alerta que no són temps per fer trampes al solitari.
Destaquem també l’entrevista que Arnau Martín ha fet a Jordi Balló i Mercè Oliva, docents de Comunicació Audiovisual a la UPF i autors de La imatge incessant (Anagrama)
Finalment, agafeu les agendes perquè teniu una cita amb La Nit dels Museus. A part de consultar la revista especial que hem fet, us recomanem llegir Que no faltin els titelles a la Nit dels Museus on Ona Fàbrega destaca el paper de l’Institut del Teatre que participa un any més, a través del Museu de les Arts Escèniques (MAE) amb activitats, de les 18.30 h a la 1 h de la matinada. I ha començat la 27a edició del Festival Barcelona Poesia que se celebrarà fins al 22 de maig. Antònia Vicens ha inaugurat aquest dimecres el festival amb el pregó Llàgrima oli sal, que és una pregària adreçada a la poesia que s’estén per tota la ciutat de Barcelona. I a més, Martí Costa ha fet un recull dels actes més importants del Festival a l’article Un ull a cada nit.
3 de maig. Aquesta setmana, el crític de jazz Martí Farré ha publicat Elogi de l’altell del Jazz Man en motiu del Dia Internacional del Jazz (30 d'abril). A l'article homenatja aquest local barceloní que ha hagut de deixar de fer concerts arran de les pressions d'un veí.
L'agenda política de la setmana ha estat marcada per Pedro Sánchez, que, després de cinc dies de reflexió, aquest dilluns anunciava que continuarà com a president del govern espanyol. Per això, Joan Burdeus ha escrit l’article Perro in love, on comenta l’espectacle televisiu i l’expectativa emocional que hi ha hagut al voltant d’aquest anunci.
En clau política també, i en motiu de l’actual campanya electoral, Bernat Romaní ha escrit Governs per salvar l’ecosistema. Al Collita Pròpia l’autor ens explica per què el 12 de maig el seu vot respondrà als hàbits ecologistes dels polítics.
Aquesta setmana també, Montserrat Dameson ha escrit l'Apàtic i a l'episodi ens comenta què hi ha de cert en el seu article.
No deixeu escapar tampoc l’entrevista que Sofia Vilella ha fet a l’escriptora Kerri Maher, autora de la novel·la A l’altra banda de la línia (Navona), traduïda al català per Lola Fígols. Maher hi explica la història del col·lectiu Jane, un grup de dones que van crear un servei clandestí de salut reproductiva al Chicago de la dècada dels setanta. Hem preguntat a Sofia Vilella què destaca de la trobada amb l’autora.
En clau lingüística, Maria Cucurull, filòloga i presidenta de Cultura Activa, ha escrit Dia històric per al català, on celebra que el passat 24 d’abril es va aprovar La nova Llei de la llengua pròpia i oficial a Andorra.
Continuem parlant de llengua amb l’anàlisi que Enric Gomà ha fet dels vídeos que el 3/24 ha fet als diferents candidats polítics. Ja podeu recuperar l'article Com ho xafen els polítics.
Finalment, treieu l’agenda perquè us recomanem anar al Festival En altres paraules, que se celebrarà entre el 8 i el 30 de maig al Caixa Fòrum i que comptarà amb invitats d’honor com Sebastià Alzamora o Mariana Enríquez. Podeu trobar la programació a l’article de Martí Costa En altres paraules.
I també, Agus Izquierdo ha fet una guia dels 12 imprescindibles del festival documental Docs Barcelona, que celebra la 27a edició del 2 al 12 de maig i que enguany proposa una programació de 40 llargmetratges i 10 curtmetratges, que es projectaran al CCCB i als Renoir Floridablanca.
Ja ha arribat Sant Jordi i des de Núvol hem triat algunes de les novetats literàries d’enguany. Avui al Collita pròpia us recomanem llegir l'article Per un nacionalisme feminista d'Inés Martínez, on parla de Màtria o barbàrie (Angles), una obra polifònica que aspira a la creació d’una màtria que no deixa ningú al marge i on els drets de totes són la prioritat nacional. També destaquem l’entrevista que Martínez ha fet a Maria Arimany, guanyadora del Premi Documenta 2024 amb Al bosc s’hi ha d’arribar quan encara és fosc (L'Altra Editorial). A l'episodi ens comenta com va ser la trobada.
Lucia Pietrelli ha publicat Deimos (Males Herbes). Es tracta de la història d’una nena, la Laia, que es busca a si mateixa a partir del fantasma de la seva mare, que un dia va marxar d’una illa de la qual no es pot marxar. Pol Torres l'ha comentat a l’article Oda a la mortalitat i defineix l’obra com a "horror líric".
Per als amants de la il·lustració, parlem de la veterana il·lustradora Roser Capdevila amb motiu de la reedició de La nena que volia dibuixar i Ai! Ai! Els meus cabells (Bindi Books), dues obres de caràcter autobiogràfic. Ona Fàbrega l’ha entrevistada i al Collita pròpia comenta les dues publicacions i explica com va ser la trobada amb la "mare de les Tres Bessones".
Per la seva banda, Joan Burdeus ha entrevistat Antoni Llena, un dels grans artistes catalans que ara publica Deu estius a Campins (Barcino), un recull d’articles sobre l’obra d’Antoni Tàpies i la relació entre tots dos.
Avui destaquem també tres ressenyes de llibres. En primer lloc, Bernat Puigtobella ha llegit el Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2024, Com un batec en un micròfon, de Clara Queraltó i n’ha parlat a l’article Un pobre fill de puta. També, Agus Izquierdo comenta Tot el que no sigui morir-se, de l’humorista Marc Sarrats, a l'article Dinyar-la alto flipato. L'autor explica al Collita pròpia per què recomana regalar-lo per Sant Jordi.
Per últim, Marta Aliguer valora l’última obra d’Eva Baltasar, Ocàs i fascinació (Club Editor). Podeu llegir la ressenya a la Revista de Primavera de Núvol i si voleu conèixer a fons l’autora, podeu recuperar l’entrevista que Marta Aliguer va fer a Baltasar al març. Que tingueu una bona Diada!
Aquesta setmana a Núvol hem distingit els dos millors treballs de recerca de la 25a fira Exporecerca Jove. Els projectes premiats estan relacionats amb el món de la cultura i la creació artística i els seus autors són l’Ona Camps i l’Adrián San Miguel. Adrià Ibáñez va assistir a la fira i explica al Collita pròpia la seva experiència.
Toni Sala saluda i celebra la publicació de La Casa dels Clàssics: Ànimes mortes, de Nikolai Gógol, un dels grans clàssics de la novel·la russa, amb traducció d’Arnau Barios. Toni Sala us brinda 11 motius pels quals no hauríem de deixar escapar aquesta lectura.
"Als Tiny Desk Concerts s’hi ha colat un caganer", així ho diu Alba Nogueras i Jané a Latin lovers doing dusty music, on explica que aquesta setmana Marta Torrella i Helena Ros, membres del duo Tarta Relena, han fet un concert en directe a la nord-americana National Public Radio (NPR), en una tirada titulada «globalFEST». L'autora valora al Collita pròpia aquest gran èxit.
Aquesta setmana, tenim un nou article de la Indicatiu, Un home et demana perdó, on fa mofa de les situacions en què els homes demanen perdó des de l’egoïsme i la manipulació.
Passem al teatre amb la darrera crítica d’Ana Prieto Nadal titulada Ofèlia, de les postals de suïcidi al rearmament, on tracta de l’obra La màquina Hamlet, de Heiner Müller i que Marc Chornet dirigeix a la Sala Atrium fins al 28 d’abril. Ana Prieto Nadal ens fa cinc cèntims del que podrem veure a l’espectacle.
Finalment, aquesta setmana fem un homenatge a la periodista cultural Anna Pérez Pagès que ens va deixar el passat 28 de març. L’escriptor Joan Casas publica El somriure més bell del món. Ells es van conèixer el 1998 quan ella començava la seva carrera professional i en Joan Casas presentava la publicació Teatre complet d'Anton Txèkhov a càrrec de Nina Avrova i ell. A l'episodi l'escriptor recorda l’amistat amb la periodista cultural.
Al Fem Agenda us recordem que aquest és l’últim cap de setmana per veure dos espectacles teatrals: Dopaland a La Villarroel i 17 esbossos des de la foscor al Teatre Tantarantana.
Aquesta setmana l'espectacle L’alegria que passa de Dagoll Dagom ha estat el gran triomfador dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques. Llegeix la crònica de Jaume Forés L'alegria dels Premis de la Crítica per conèixer tots els premiats. L'autor ens fa cinc cèntims de la nit.
Del teatre passem al museu amb l’article d’Agus Izquierdo Allibereu el cine experimental, on ens llança una pregunta: “Quin és el lloc del cinema experimental?”. Per trobar la resposta haurem d’anar a l’exposició Visual origen. Film l vídeo l informació, que podem veure al Museu d’Art Contemporani de Barcelona fins al 26 de maig.
Continuem al museu, però ho fem a la Pedrera amb l’exposició Tots som grecs, de l’artista Miquel Barceló. Joan Burdeus la descriu a la crònica Els AirPods de Miquel Barceló.
També aquesta setmana arriba la segona entrega d’El que no hem menjat, de Miquel Bonet. Avui el protagonista és el romesco, el qual l’autor descriu com "la sang de la nació catalana". L'autor ens anticipa una molt bona anècdota al pòdcast.
I continuem parlant de romesco amb l'article de la Indicatiu titulat Tensions al WhatsApp per aprovar els pressupostos d’una calçotada, on fa un paral·lelisme molt interessant amb el qual més d’un s’hi veurà reflectit.
Passem a la dansa amb l’article D’Austràlia a la Xina, passant pel Dansa Metropolitana, de Júlia Vernet, que ha fet una crònica del programa triple de la Sidney Dance Company al Mercat de les Flors, i de l’espectacle de la companyia xinesa Xiexin Dance Theater a La Factoria Cultural de Terrassa en el marc del tercer cap de setmana del festival Dansa Metropolitana. Li preguntem quins espectacles li han agradat més.
Continuem amb la Júlia Vernet amb l’article Una Caldera més acollidora i referencial, on explica la presentació del projecte de la nova direcció artística de La Caldera Centre de Creació de Dansa de Barcelona, que assumirà Javier Cuevas. Li preguntem quins projectes considera més importants d’aquesta nova etapa.
Per acabar, destaquem l’entrevista que Alba Mas-Sala ha fet a Alba Dedeu, traductora i autora de dos reculls de contes i que ara publica la seva primera novel·la, La conformista (L’Altra Editorial), que es tracta d’un retrat precís sobre les renúncies i recances de la gent ordinària. Li preguntem què li va interessar més de la trobada.
Finalment, us anunciem el cinquè Triatló de les Arts, que celebrarem el diumenge 28 d’abril a Barcelona. Si un triatló consisteix a nedar, córrer i anar en bicicleta, aquí us proposem de fer tres activitats culturals en un dia: visitar la seu de l’Antic Gremi Revenedors de Barcelona, la coneguda plaça del Pi, el Museu del Disseny, i altres sorpreses que podeu consultar al web de Núvol.
Aquesta setmana al Collita Pròpia comentem la publicació del projecte de Julio Manrique, que des del passat 1 de febrer és el nou director del Teatre Lliure. Jaume Forés ens explica el projecte a l’article Hola, Julio. També en teatre, aquest dissabte tenim una cita, el Cap Butaca Buida, la Primera Diada Nacional de Teatre. Si entreu al seu web veureu tots els teatres que s’han sumat a la iniciativa, com la Sala Beckett amb l’obra Llums, llums, llums. Ana Prieto Nadal n’ha fet la ressenya a Sota la llum del far.
Del teatre passem a la dansa amb la crònica que Júlia Vernet ha fet de sis espectacles internacionals que va veure a diferents sales de Cornellà, L'Hospitalet i Barcelona en el marc del Festival Dansa Metropolitana.
Aquesta setmana comencem la col·laboració amb Neurones fregides, un col·lectiu de científics amb el qual ampliem la secció de ciència. Parlem de l’article Sitcoms i salut mental, escrit per Nil Salvat, on fa una anàlisi científica de l’efecte que les sitcoms ens van provocar durant el confinament.
Us recomanem llegir també el darrer article de Montserrat Dameson, titulat Edita’m, que parla sobre el fet que t’editin, és a dir, que et modifiquin un text. Al Collita pròpia l’autora ens explica que ella fa els dos papers, és la persona que edita i la persona editada.
Pel que fa a les entrevistes de la setmana, comentem la trobada entre Mariona Sanfeliu i el periodista Lluís Freixes Carbonell, que debuta amb el seu primer llibre, Sedició a la granja (Ara Llibres), el primer assaig en català sobre els drets dels animals. Preguntem a l’autora què li va sorprendre de la conversa.
No us perdeu tampoc l’entrevista que Ona Fàbrega ha fet a la violinista i compositora Coloma Bertran, que acaba d’estrenar ANIMA’L. L'autora explica la relació que s’estableix entre la música i l'artista.
Finalment avui al Fem Agenda, us recamanem alguns dels espectacles als quals podeu assistir demà en el marc del Cap butaca buida.
8 de març. Avui és el Dia de la Dona i el Collita pròpia parla en clau feminista i de gènere. Per això, us convidem a llegir el suplement que hem fet en motiu del 8 de març, dissenyat per Nina Sevillano, i que trobareu al web de forma gratuïta. D’entre els articles inclosos, podeu llegir l’entrevista que Marta Aliguer ha fet a l’escriptora Eva Baltasar, que acaba de publicar Ocàs i fascinació (Club Editor), la seva quarta novel·la. Marta Aliguer explica a Collita pròpia com va ser la trobada i què destaca de la novel·la.
També aquesta setmana, Neila Franch publica Elles també ho peten, després d’haver parlat amb sis músiques incloses a la cartellera del Festival Empremtes, un espai que ens proposa artistes molt consolidats des de fa temps i, que alhora, ens descobreix noves veus femenines que s’han fet un espai en aquesta indústria tan complicada. L’autora de l'article ens en fa cinc céntims al pòdcast.
Joana Justícia ha entrevistat Roba Estesa, que acaben de llançar el seu quart àlbum, De lo bo, lo millor, un relat optimista, rebel i festiu de la vida quotidiana, travessada també per les complicacions a les quals s’ha afrontat la banda formada al Camp de Tarragona per sobreviure dins la limitada indústria catalana. Gemma Polo explica com veu el panorama actual de música a Catalunya.
Continuem amb música i ho fem amb Núria Feliu, la cantant protagonista de l’exposició «Núria Feliu al Palau (Robert)» que es pot veure a la Sala 3 del Palau Robert fins al 19 de maig. Alba Nogueras l’ha visitada i ha escrit l’article Redescobrir, reivindicar la Feliu.
Marta Pontnou aquesta setmana ens convida no només a anar al Museu d’Art Prohibit, sinó que un cop allà en fem una lectura feminista. El Museu mostra obres que han estat censurades, agredides, denunciades o retirades d’exposició i l'autora troba una biaix de gènere en qui rep la censura.
Finalment, a la secció Fem Agenda us recomanem dues exposicions que s’acaben d’inagurar i que estan protagonitzades per dones. En primer lloc, la Galeria Mayoral inaugura una nova seu en ple centre de Barcelona amb una mostra de cinc dones artistes a l’exposició Mater, que explora el material com una eina per qüestionar les convencions i els límits de la societat. Per altra banda, al Museu d’Art Modern de Ceret, a la Catalunya nord, trobareu l’exposició Teresa Lanceta, la memòria teixida, que repassa la trajectòria d'una de les millors representants de l’art tèxtil a l’Estat espanyol. Trobareu més detalls a l’article de Montse Frisach.
Aquesta setmana Bernat Puigtobella i Marina Miguel han entrevistat Maria Climent, autora de Mai és una paraula molt lletja, una història d’infertiliat, editat per Ara Llibres on l’autora comparteix la seva llarga travessia fins a la maternitat amb una crònica sòbria i commovedora. No us perdeu el vídeo que ha editat Marina Miguel.
També, Montserrat Dameson publica La millor clívia del jardí, un article situat al jardí de l’Ateneu Barcelonès. Pel que fa al teatre, Oriol Puig Taulé ha escrit una ressenya Voltaire-Rousseau. La disputa, protagonitzada per Josep Maria Flotats i Pep Planas i que podreu veure al Teatre Romea fins a l’1 d’abril. L’autor ens explica què li va semblar l'espectacle.
També aquesta setmana Joan Burdeus ha entrevistat Clara Serra, investigadora, activista feminista i exdiputada de l’Assemblea de Madrid i responsable de l’Àrea d’Igualtat de Podem fins al 2017. La seva publicació El sentido de consentir ha servit per obrir un debat al voltant del marc filosòfic i les implicacions jurídiques de la llei del “només sí és sí” des de dins del feminisme.
Passem a la música clàssica amb l’article d’Alba Nogueras Coneixeu la història d’amor de Chopin i George Sand?. La relació epistolar entre el músic i l’escriptora és el fil narratiu del pròxim concert de l’Orquestra Simfònica del Vallès. L'autora ens explica per què no ens ho hauríem de perdre.
Per altra banda, Bernat Romaní ha escrit Evolució accelerada i al pòdcast ens resol l'enigma de quina relació hi ha entre moure els mobles de casa, el teclat QWERTY dels ordinadors i el canvi climàtic.
Finalment, aquesta setmana Damià Bardera publica Cursos de (de)formació. L’autor explica al Collita pròpia la crítica que fa cap al Departament d’Educació. Avui al Fem Agenda us recomanem les diverses activitats que l’Ajuntament de Barcelona proposa ofereix per commemorar el 50è aniversari de la mort de Salvador Puig Antich des de la música fins al teatre, passant per projeccions i recitals de poesia. Per conèixer més detalls podeu llegir l’article de Joan Llobera Setmana Puig Antich.
A més, L’Auditori de Barcelona celebra 25 anys amb una exposició retrospectiva i un més de programació especial. Alba Nogueras n’explica més detalls a l’article Un quart de segle.
Arrenquem el novè episodi del Collita Pròpia amb la ressenya literària que Anna Carreras ha publicat sobre Sigues tu mateix (Navona), Premi Pulitzer de no-ficció, de l’escriptor i redactor del The New Yorker Hua Hsu. L'autora ens explica per què no hauríem de deixar escapar el llibre.
De la literatura passem al tarot amb la crònica que Bernat Puigtobella publica sobre la presentació de I llavors em va dir (Poncianes), una aproximació personal i lírica al tarot a mans de la mèdium Amor Estadella i el poeta Oriol Sauleda.
Continuem amb les paraules i amb tot allò que ens inspiren amb l’article Una ferida fastigosa de Laia Mauri, on parla de com el llibre Traumacore. Crónicas de una disociación feminista (Traficantes de sueños) li ha fet connectar amb allò gore i desagradable en contra de la "tirania del benestar". L'autora ho explica a l'episodi.
I dels llibres passem al teatre perquè Jordi Vilaró ha escrit "El plaer de la incomoditat": una crítica doble de l’espectacle Una còpia de Caryl Churchill, que estarà a la Sala Atrium fins al 17 de març. L'altra ressenya és sobre Purificats de Sarah Kane que estarà al Teatre Tantarantana fins aquest diumenge.
I en clau d’actualitat política, no deixeu escapar l’article "El missatge de Navalni per l’esquerra", de Joan Burdeus arran de l'assassinat a Alexei Navalni. L’autor es planteja com aquest acte afectarà l’esquerra en un moment on, com apunta, “la prosperitat baixa i la gent s’espanta i la dreta ofereix identitat”.
Finalment, avui estrenem una nova secció, "Fem agenda", on destaquem quines activitats culturals podeu fer aquest cap de setmana, com anar al concert del cantautor VerdCel en el marc del Festival Tradicionàrius, a la celebració dels 30 anys del CCCB o assistir a la 12a edició del Festival Internacional de Circ de Girona que ha arrencat aquest dijous.