אפרכסת

עמוס ערן על קארטר וחוסיין, ניקסון ופורד, קיסינג׳ר והרמטכ״ל, השגריר וראש הממשלה - רבין

אמיר אורן

״ה׳ליפט׳ הירדני הגיע כבר אתמול,״ זעף הנרי קיסינג׳ר בקו הטלפון בין משרד החוץ בוושינגטון ללשכת ראש הממשלה בירושלים. ״מדוע ה׳ליפט׳ שלך מתעכב?״
קיסינג׳ר מת אשתקד והוא בן 100 וחצי. יומיים לפני סוף 2024 מת ג׳ימי קארטר, אף הוא בן 100 אך רק ורבעון. אם זאת תחרות, קיסינג׳ר זכה בה, אך בהתמודדות החשובה יותר לישראל, על ההתקדמות לשלום מאובטח עם מדינות ערב ובראשן מצרים, שניהם ניצחו - קיסינג׳ר בתהליך הסכמי ההפרדה והביניים בעקבות מלחמת יום הכיפורים וקארטר בהסכם בגין-סאדאת שבעקבות המסגרת שהושגה בוועידת קמפ דייוויד.

״ליפט״ היה כינוי הצופן למגעים החשאיים בין חוסיין מלך ירדן לראשי ממשלת ישראל. בתקופת כהונתו הראשונה של יצחק רבין בראשות הממשלה הוטל על מנכ״ל משרדו, עמוס  ערן, לרכז את המגעים וללוות אותם - ואת חוסיין, אישית. בתום כל מיפגש תיעדו הצדדים את סיכומיהם ושיגרו עותקים לקיסינג׳ר, שהישווה בין הגירסאות.

בשיחה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מספר ערן, מקורבו של רבין מאז הופקד על יחסי השגרירות בוושינגטון עם הקונגרס, על חוסיין כפי שהתוודע אליו. ערן מתאר גם את יחסי קארטר עם רבין, בחודשים המעטים של כהונתם ההדדית ב-1977. כשקארטר שמע שערן קרא את האוטוביוגרפיה שלו, ״Why not the best?” ושהוא יודע שהכותרת היא מובאה משאלה שהיפנה אליו האדמירל היהודי הקפדן והנחוש היימן ריקובר, נוצר גם קשר ביניהם.

עוד מתאר ערן אירועים הקשורים בשני הנשיאים שקדמו לקארטר, ריצ׳רד ניקסון וג׳רלד פורד, על משקלם - החשוב אם גם המוגבל - של הרבדים האישיים ביחסים בין בכירי מימשלים.

ההוקרה שרחשו לרבין מוושינגטון עד עמאן ושעולה מזכרונות ערן בולטת שבעתיים כשמודדים אותה לעומת היחס לבנימין נתניהו. חוסיין, מזכיר ערן, נפגע אישית מההתנקשות הכושלת בחאלד משעל, באישורו האטום של נתניהו, בבירת הממלכה ההאשמית - פרשה שנראתה לציבור בירדן כמזימה של נתניהו והמלך נגד הפלסטינים, שלוש שנים לאחר חתימת הסכם השלום בין רבין וחוסיין.

אולפן: קמילה פאס פסבנר, אורי אנוליק
נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב