Our Cultures & Our World Podcast

China Tips Part 1 ( in Dutch): How to do business in China and how to connect with Chinese people?

Mei Yang Season 1

Omdat de zomervakantie nadert, wil ik graag een paar korte podcasts maken om de waardevolle tips van de gasten over het zakendoen met China via de speciale Tips podcast te delen. Zoals jullie weten, aan het einde van elke podcast vraag ik mijn gasten om tips te delen. 

Het belangrijkste doel van deze podcast is om je een brede kennis te bieden over China, de Chinese cultuur, inzichten over verschillende zakelijke gebieden en hoe je succesvol zaken kunt doen in China. Ik hoop dat de persoonlijke verhalen en zakelijke ervaringen van de gasten ons inspireren om van elkaar te leren, verbinding te maken en verbonden te blijven.


Zonder de steun van alle gasten en luisteraars zouden deze doelen nooit bereikt kunnen worden. Hierbij wil ik alle gasten en al mijn podcastluisteraars hartelijk bedanken voor jullie tijd en steun!


In de komende drie weken zal ik drie podcasts publiceren met interessante tips van de 15 gasten die ik heb geïnterviewd. Eén podcast zal in het Nederlands zijn en twee podcasts zullen in het Engels zijn. Zoals sommigen van jullie weten, ben ik na het opnemen van Podcast 7 overgestapt naar het opnemen van alle podcasts in het Engels. Dit komt doordat ik merkte dat steeds meer mensen uit verschillende landen mijn podcasts downloaden. Ik wil graag alle inhoud van deze podcast toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.


Ik hoop dat je veel waardevolle inzichten zult krijgen via deze Tips Podcasts. Ik hoor graag van je of je deze Podcast waardevol vindt. Je kunt een reactie sturen naar mei@iibboo.com

Voor meer informatie over alle podcasts en mijn interculturele diensten, bezoek mijn website: https://iibboo.com/



In aflevering 1 sprak ik met Valerie Hoeks van China Inroads. 

Valérie Hoeks is een sinoloog en biedt strategisch advies aan bedrijven die zich op een kruispunt bevinden met hun Chinese partners. Met 19 jaar ervaring in de Chinese markt, in sectoren zoals hightech, chemie, energie en landbouw en voeding, helpt Valérie als executive coach, sparringpartner en mediator bij het oplossen van complexe zakelijke uitdagingen gerelateerd aan China.

In deze aflevering hebben we gesproken over Valérie's ervaringen in China, haar eerste jaren als backpacker door China reizen en als student die in China woonde om Chinees te leren. Valérie deelde veel leuke en grappige verhalen over haar tijd in China. Haar verhaal over het acteren in een Chinese soapserie was zo grappig en bracht me aan het lachen.

Valérie deelde ook hoe ze verschillende bedrijven ondersteunt bij strategische samenwerking met hun Chinese zakenpartners, lokale teams en joint ventures. Ze benadrukt het belang om de perspectieven van de lokale teams in kaart te brengen in dit proces, omdat deze informatie waardevolle inzichten kan bieden. Valérie vertelde hoe het spreken van Chinees haar hielp om het hart van veel Chinese mensen te openen, zodat ze perspectieven konden delen waar ze normaal gesproken terughoudend over zijn tegenover buitenlandse partners.

Hier zijn de tips van Valérie Hoeks van China Inroads. 

In aflevering #2 sprak ik met Ed Sander. Ed is een China Techwatcher en mede-oprichter van China Talk.

In deze aflevering vertelde Ed over zijn ervaringen met het leven en werken voor een non-profitorganisatie in China. Ed is de enige Nederlander die ik ken die 1000 authentieke Chinese gerechten heeft gekookt. Ed deelde in deze aflevering over dit proces en hoe hij veel heeft geleerd over de Chinese cultuur door het bereiden van allerlei gerechten uit verschillende regio's in China. 

Ed volgt al vele jaren nauwlettend de ontwikkeling van internetbedrijven in China. In deze aflevering deelde hij hoe hij als China Techwatcher continu de snelle ontwikkelingen in China organiseert en deelt. Ed legde uit waarom het voor buitenlandse bedrijven erg belangrijk is om de ontwikkelingen in China te volgen, omdat we veel kunnen leren van succesvol geteste businessmodellen in China. Door te weten wat er in China gebeurt, kunnen we ook leren hoe we moeten omgaan met de concurrentie die we mogelijk tegenkomen wanneer deze Chinese internetbedrijven zich uitbreiden naar westerse landen.

Hier zijn de tips van Ed Sander van China Talk.

In aflevering #4 sprak ik met Jasper Delisse van We R Asia. 

Achttien jaar geleden vroeg oom Ben, die zijn producten liet produceren in China, aan Jasper Delisse of hij voor hem naar China wilde gaan. "China, wat kan ik daar doen?" vroeg Jasper. Hij was 22 jaar oud en net klaar met zijn studie. Maar omdat hij met een goede vriend naar China kon reizen en oom Ben de kosten voor hen beiden zou betalen, besloot Jasper naar China te gaan. Na deze reis woonde en werkte Jasper 1,5 jaar in China om oom Ben te ondersteunen bij zijn productieactiviteiten.

Nu, 18 jaar later, runt Jasper al 15 jaar lang een prachtig bedrijf genaamd We R Asia, met kantoren in Nederland, China, Vietnam en India. We R Asia helpt Europese bedrijven bij het produceren van op maat gemaakte producten in Azië.

In deze aflevering deelde Jasper met ons hoe hij als ondernemer een Guanxi-netwerk opbouwt en onderhoudt in China. Hij besprak ook hoe hij omgaat met de culturele verschillen tussen Nederland en China. Daarnaast deelde hij inzichten over duurzame ontwikkelingen in de outsourcingsector op dit moment en hoe We R Asia een actieve rol speelt bij het samenbrengen van partners uit China en Europa om samen te werken aan duurzame oplossingen, van transport tot productie.

Hier zijn de tips van Jasper Delisse van We R Asia 

In aflevering #6 sprak ik met Kit-Yu Lo. 

Kit-Yu is een specialist in change management en business value management.

In deze aflevering deelde Kit-Yu haar levensverhalen met ons over het opgroeien als tweede generatie Chinees in Nederland. Kit-Yu vertelde hoe het is om op te groeien als kind in een Chinees restaurant en omringd te zijn door Chinese mensen. Ze deelde wat ze heeft geleerd van haar hardwerkende Chinese ouders en hoe ze zich kon ontwikkelen tot wie ze vandaag de dag is, met de steun van de mensen om haar heen. Ze heeft ook gesproken over de ziekte van haar zoon, over de pijn en frustraties, en hoe het proces het gezin dichter bij elkaar heeft gebracht.

In Nederland zijn er ongeveer 1600 Chinese restaurants. Maar hoe zit het met het leven van die hardwerkende Chinese ondernemers? Wat hebben de kinderen van hun Chinese ouders meegekregen en wat hebben ze gemist? Hoe hebben ze zich gevoeld in de Nederlandse samenleving? Wat zijn hun uitdagingen? Door te praten met mensen zoals Kit-Yu, hoop ik dat hun levensverhalen ons meer verbonden laten voelen met de mensen die heerlijk Chinees eten voor ons bereiden.

Ik hoop dat je zult genieten van deze clip waarin Kit-Yu met ons deelt hoe we kunnen kijken naar culturele verschillen en hoe we verbinding kunnen maken met elkaar.

In aflevering # 7 sprak ik met Henk Vaandrager van Fall Creek. 

Henk Vaandrager komt oorspronkelijk uit Noord-Holland, maar woont en werkt al 16 jaar in Kunming. Kunming is een stad in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China. Henk is momenteel algemeen directeur bij Fall Creek®, een Amerikaanse blauwe bessenveredelaar en vermeerderaar. Ik ben geboren in Yunnan en verhuisd naar Nederland. Dus dit is een heel speciaal gesprek tussen een in Yunnan geboren Chinees die naar Nederland is verhuisd en een Nederlander die naar Yunnan is verhuisd. 

In deze aflevering deelde Henk over zijn leven in China, zijn zakelijke ervaringen met allerlei tuinbouw projecten en de inzichten die hij in de afgelopen twee decennia heeft opgedaan in China. We hebben ook gesproken over de ontwikkelingen in de tuinbouwsector in China, de kansen en de uitdagingen voor buitenlandse bedrijven. 

Omdat duurzaamheid zo'n belangrijk onderwerp is voor de toekomst van ons allemaal, probeer ik dit onderwerp aan te snijden in mijn podcast en gasten te vragen naar duurzame ontwikkelingen in hun specifieke sector. In deze aflevering deelde Henk ook over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de tuinbouwsector in China. 

Hier zijn de praktische tips van Henk Vaandrager van Fall Creek. 

Dit zijn de tips van deze 5 Nederlandse interviews. Ik heb enorm genoten van de gesprekken en heel veel geleerd van Valerie, Ed, Jasper, Kit-Yu en Henk. Ik hoop dat je waardevolle inzichten en ideeën hebt gekregen uit de tips van hen. Als je nieuwsgierig bent naar de volledige verhalen van deze gasten, raad ik je aan om naar de volledige interviews te luisteren.