In Cóntact - De Contactlens Podcast
De ‘harde lens’ bestaat 75 jaar – een jubileum! Op 28 februari 1948 was het Michael Tuohy die in de Verenigde Staten (VS) een patent indiende voor een ‘corneale harde lens’, die op 6 juni 1950 zou worden toegekend. Met dat feit begint een zoektocht naar de oorsprong van de contactlens en vooral ook de zoektocht naar hoe de contactlens - de harde lens in eerste instantie - naar Nederland kwam. Over contactglazen (scleralenzen van glas), scleralenzen (van PMMA) en dus de corneale lens, is echter weinig bekend.
Nederland neemt een unieke positie in op contactlensgebied wereldwijd. In algemene zin, vooral ook op het vlak van de verschillende soorten vormstabiele (harde) lenzen is dat bijzonder. Zo heeft Nederland nog steeds een van de hoogste percentages lensdragers (en aanpassingen) met vormstabiel en orthokeratologie (nachtlenzen). Hoe dat kan? Daarvoor moeten we wat dieper in de historie duiken. Ook op scleralens gebied hebben Nederlanders een voortrekkersrol gespeeld. Aan de hand van unieke verhalen komen we ‘in contact’ met pioniers op dit vakgebied. Dat verhaal begint bij het ooglijdersgasthuis in Utrecht, en voert ons via diverse lensfabrikanten, excellerende aanpassers en motiverende docenten naar waar we nu zijn.
Dit is het persoonlijke verhaal van een aantal personen die mede de geschiedenis van de contactlens hebben geschreven.
In Cóntact - De Contactlens Podcast
#8: 'Aan de basis van het succes' - het verhaal van Jaap van Blitterswijk
De vormstabiele lens is ongekend populair in Nederland naar internationale maatstaven. Geen land ter wereld doet zo veel met deze lens, en qua ontwikkeling loopt Nederland voorop. Hoe is dat zo gekomen? Dit is het verhaal van Jaap van Blitterswijk. Hoe een leven in de contactlenzen, en daarbuiten, kan lopen. Hij stond met een aantal anderen zoals John de Brabander en Wim Aalbers eerst aan de wieg van de zachte lens introductie in Nederland. Maar op bezoek bij contactlensspecialisten om die lens aan de man te brengen, zag hij ook de andere kant van het lenzen aanpassen en fabriceren: de technische kant. Hij stond vervolgens in ieder geval mede aan de basis van het succes van de vormstabiele lens in Nederland, en was betrokken bij de oprichting van de bedrijven Microlens en (indirect) Procornea. Die liefde voor ontwikkeling van nieuwe lenzen raakt hij nooit helemaal kwijt. Maar is hij nu ondernemer of Willy Wortel? Iemand van buiten het vakgebied wijst hem op deze tegenstelling. En die persoon is nu al decennialang zijn vrouw. We zoeken ze op in Baak, in de Achterhoek. En ontdekken de échte Jaap van Blitterswijk in een mooi, persoonlijk en intiem gesprek. Over het leven, de opkomst van Procornea & Microlens, hoe dat verder verliep en de verdere ontwikkeling van de vormstabiele lens met lensontwerpen die nog beter bij het oculaire oppervlak aansloten. En zijn visie over orthokeratologie lenzen én scleralenzen. Een onmisbaar onderdeel van deze podcastserie over de historie van de contactlens, en de fabricage ervan, in Nederland.
Deze podcast is een initiatief van optometrist Eef van der Worp BOptom PhD, en wordt mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van een beurs van de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten).
website ANVC:
www.anvc.nl
website In Contact - Dé Contactlens Podcast:
https://www.buzzsprout.com/2179618
Muziek: Micha Sprenger & Eef van der Worp
Speciale dank aan Jan Keunen, Arie van Oosterwijk ,Saskia Imhof, en Richard Pearson - voor hun hulp bij de zoektocht naar de historie van de contactlens in Nederland.