Jona zonder walvis - de podcast
Wie vanuit de ruimte naar de aarde kijkt ziet een prachtige blauwe bol. Eénenzeventig procent van onze planeet is bedekt met water. Daarvan bestaat 96,5 procent uit zeeën en oceanen en is minder dan één procent drinkbaar. Met de naderende zondvloed die op ons afkomt zal spoedig wereldwijd nog veel meer land onder het water verdwijnen. Sterker nog, 36 wereldsteden waaronder ons eigen Amsterdam dreigen al vanaf 2030 onder de golven te verdwijnen. Zeeën en oceanen hebben daarnaast een enorme impact op weerpatronen én het klimaat. Sterker nog: zelfs onze zuurstof hangt ervan af.
Toch weten we meer over de maan, dan de oceaan. Hoe kan dat?
In deze audio ervaring neemt politicoloog, meervoudig bekroond journalist en auteur Mounir Samuel je mee op een reis langs dansende zeeschildpadden, dode walvisbotten en een levenloze zee. In poëtische taal reflecteert hij op dat grote blauwe water en het stille binnenwater van ons eigen hart. Hij combineert reportage-elementen met harde feiten en cijfers, brengt achtergrond en verdieping aan bij de grote krantenkoppen en gebruikt het Bijbelse verhaal van de koppige profeet Jona om ons grote en praktische lessen te leren.
Deze driedelige podcastreeks is een audio-ervaring en vervolg op het boek ‘Jona zonder walvis: een profetie voor Nederland' (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) waarin Mounir Samuel de aard en omvang van de klimaatramp duidt en de rol van Nederland daarin; van CO2 in de atmosfeer tot het belang van de walvis, van het aandeel van Shell tot de verwoesting van de Amazone door het Nederlandse bedrijfsleven. Hij laat zien wat ons in de komende decennia te wachten staat én hoe we ons daartegen kunnen wapenen. Daarnaast presenteert hij een concreet en ingrijpend actieplan Een beter milieu begint namelijk niet bij onszelf, maar bij politieke moed en gezamenlijke keuzes.
Meer informatie: https://www.mounirsamuel.nl/
Jona zonder walvis - de podcast
3. Rumi en een dansende zeeschildpad
In deze aflevering neemt Mounir je mee van een dansende zeeschildpad bij de boulevard van Beiroet naar de Serengeti. Hij toont aan hoe land en zee nauw met elkaar verbonden zijn en hoe de kleinste veranderingen in regenval of droogte grote gevolgen voor al het leven op aarde heeft, niet op z’n minst in de oceanen zelf. Terwijl grote delen van de wereld steeds droger worden, nadert tegelijk een vloedgolf. Van een Doom’s Day gletsjer die op het punt van breken staat, tot het gevaar van een stormvloed, het zit allemaal in deze persoonlijke en poëtische aflevering. Ninevé werd gered, nu wij nog.
Concept, tekst en presentatie: Mounir Samuel
Montage en productie: Cecilia Adorée
Beeld: Eric Huysen / Moker Ontwerp
Meer luisteren over hoe je mens moet zijn in tijden van klimaatontwrichting? Luister ook eens naar Klimaattherapie de Podcast!