Historiejagten
Hvor kommer historien fra? Inden du kan Google svaret på et historiespøgsmål, har arkæologer og historikere gravet i mulden og arkiverne og aflokket fortidens genstande deres hemmeligheder. Podcasten "Historiejagten" fra Museum Østjylland inviterer dig med derind, hvor ny viden bliver til.
Vi fortæller spændende historier fra museets arbejdsfelt om alt fra stenalderbosættelser på Djursland, moselig og middelalderens kongemagt til den moderne tids fortælling om skibsforlis, kvindehistorie og meget mere.
Fortællingerne har rod i Østjylland men med tråde ud til både Danmarks og verdenshistorien og tager publikum med på en opdagelsesrejse, når vi forsøger at besvare spørgsmålet: Hvordan ved vi det?
Historiejagten
Kvindebevægelsens første damer
Det er den 6. februar 1925. I festsalen på Højskolehotellet i Randers sidder 40 kvinder. De er klædt i deres pæneste tøj, og de taler, gestikulerer og diskuterer højlydt. Der er nemlig noget særligt på spil i dag, hvor kvinderne fornemmer tidens nye strømninger, der også er nået til Randers.
I dette afsnit af Historiejagten får du historien om driftige kvinder, der i 1925 i Randers skabte en lokalkreds med både festligt og kvindesagligt indhold. Her diskuterede man, hvordan kvinder kunne bidrage til samfundet, og man ønskede, at kvindens arbejde blev anerkendt på lige fod med mandens. Afsnittet undersøger desuden, hvorfor kvindekredsen lukkede ned 1970’erne – netop som der endelig kom medvind i kvindekampen på landsplan.
Inger Nørgaard, Ph.d. og arkivar har undersøgt sagen i byens lokale arkiv.
Medvirkende: Inger Nørgaard, Ph.d. og arkivar. Journalist: Lene Grønborg Poulsen.