Wessels - Salah en de WHOA

Wessels - Salah en hun samenwerking - Episode 1 (van 2)

Jan Season 2024 Episode 1

Schrijf hier uw reactie:

Bestel het boek hier:
https://shop.wolterskluwer.nl/Buiten-faillissement-en-surseance-van-betaling-sNPBUFASUB/ 

Wat maakt de Wet Homologatie Onderhandsakkoord (WHOA) zo cruciaal voor het Nederlandse insolventierecht? Ontdek in deze eerste podcast (van twee) hoe de samenwerking tussen Omar Salah en Bob Wessels heeft geleid tot een nieuw deel in de serie Wessels Insolventierecht. Bob deelt de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de serie en verklaart waarom deel 11, specifiek gericht op de WHOA, nu is toegevoegd. Omar en Bob reflecteren op de uitdagingen die zij hebben overwonnen bij het opstellen van deze editie en bespreken de impact van de introductie van een hoofdredactie op deze publicatie.

In het tweede gedeelte van de aflevering duiken zij dieper in op praktijkervaringen en het evaluatierapport van december 2023. Ze geven speciale aandacht aan de cruciale rollen van de herstructuringsdeskundige en de observator. Vanuit Omar's praktijkervaring deelt hij inzichten uit expertmeetings en case studies die zijn opgenomen in het rapport. Omar en Bob bespreken ook mogelijke wetgevingsaanpassingen en nodigen luisteraars uit voor hun volgende podcast waarin ze deze punten verder zullen uitdiepen. Deze aflevering, gepubliceerd door Wolters Kluwer, is binnenkort ook beschikbaar op de website van Bob Wessels  Daar vind je binnenkort een uitgebreide schriftelijke bespreking. Omar en Bob vonden het een genoegen om hun gedachten met jullie te delen.



Productie in opdracht van Wolters-Kluwer. Hier bestelt u het boek:
https://shop.wolterskluwer.nl/Buiten-faillissement-en-surseance-van-betaling-sNPBUFASUB/
_____________________

Auteurs:
Prof. mr. B. Wessels

Singel 99
3311 PB Dordrecht
The Netherlands
M ++ 31 (0)6 295 774 03
E bwessels@bobwessels.nl
http://www.bobwessels.nl
________________________

Prof. Omar Salah | Partner
Advocaat, qualified in the Netherlands
Norton Rose Fulbright LLP
Advocaten, Notarissen & Solicitors

2Amsterdam, Eduard Van Beinumstraat 34, 1077 CZ Amsterdam, the Netherlands
PO Box 94142, 1090 GC Amsterdam, the Netherlands
Tel +31 20 462 9482 | Mob +31 6 8363 1541 | Fax +31 20 46 29 333
omar.salah@nortonrosefulbright.com

NORTON ROSE FULBRIGHT
Law around the world
nortonrosefulbright.com
______________________

Producent:
Jan Wind
Celebsstraat 10
3312XC Dordrecht
E janwinddordrecht@gmail.com
M ++31 (0) 6 112 940 01


Omar Salah 00:00:00  Welkom bij deze podcast over ons recent gepubliceerde boek over de WHOA. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Mijn naam is Omar Salah en ik ben werkzaam als advocaat en partner bij Norton Rose Fulbright in Amsterdam en als hoogleraar in Tilburg. Ik zit hier samen met Bob Wessels, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en naamgever en auteur van de serie 'Wessels Insolventierecht'. Zeer onlangs is ons boek met de titel 'Buiten faillissement en surseance van betaling' verschenen. Het boek biedt een zeer uitvoerige behandeling van de wettelijke regeling van de WHOA en het behandelt daarbij ook nog 200 rechterlijke uitspraken.

Bob Wessels 00:00:42  Hartelijk welkom bij deze podcast, waarbij Omar en ik op enkele aspecten van ons boek ingaan. Wij spraken af eerst enkele persoonlijke ervaringen over onze samenwerking met u te delen. Bijvoorbeeld waarom viel de keuze op de samenwerking met Omar Salah als auteur? En hoe kijkt Omar terug op onze samenwerking van ongeveer 1,5 jaar? In een tweede podcast gaan we in op enkele inhoudelijke aspecten van de WHOA. Omar, ga je gang!

Omar Salah 00:01:16  Yes Bob, jij bent al vele jaren de enige auteur van de delen in de serie Wessels Insolventierecht.

Omar Salah 00:01:23  De serie is een van de meest toonaangevende werken op het gebied van het insolventierecht en wordt door velen geraadpleegd in de wetenschap en in de praktijk. Sinds twee jaar is aan de serie een hoofdredactie verbonden en nu hebben wij samen deel XI, ik zeg maar gekscherend 'Chapter XI' met als kern de WHOA geschreven. Waarom deze wijzigingen? En natuurlijk ben ik benieuwd waarom de keuze op mij viel? Vertel Bob, ik ben een en al oor.

Bob Wessels 00:01:52  Alweer zes jaar geleden, in 2018, bij de start van de vijfde druk van de serie, ben ik gaan nadenken over de verdere verdeling van de indeling van de serie. De indeling natuurlijk omdat de zogenoemde 'pre-pack' en de WHOA er aankwamen. Wat is de beste plaats in de hele serie om die regelingen te behandelen, in een afzonderlijk deel of de verschillende onderdelen bij verschillende delen? Procesrechtelijke issues, homologatie van het akkoord, de afkoelingsperiode in drie delen? Ik heb de keuze die in de hele serie is gemaakt, namelijk gewoon de volgorde van de wetsartikelen aanhouden, met dit deel XI bevestigd. Dat is herkenbaar voor de gebruiker van deze serie.

Bob Wessels 00:02:41  Dit nieuwe deel XI heb ik toen in 2018 ook aan het begin van het overzicht bij de inleiding van 'Wessels Insolventierecht' één vermeld. Er komt een deel XI met als titel 'Buiten faillissement en surseance van betaling'. Waarom deze rare titel? Zo werd door de wetgever toen een nieuwe titel in de Faillissementswet aangeduid. Zij betreft de onderwerpen van toen in ontwikkeling zijnde wetsvoorstellen voor wat later de WHOA is gaan heten. Zes jaar terug kon je dus voorzien dat deel XI er zou komen. Het moment waarop was natuurlijk afhankelijk van de voortgang van de wetsontwikkeling, die zoals iedereen weet, vrij stroperig was.

Omar Salah 00:03:32  En die wijzigingen van bijna twintig jaar en zelf zowel als hoofdredacteur en als auteur van alle delen optredend? Na het plaatsen van de gehele serie Insolventierecht onder een afzonderlijke hoofdredactie. Hoe kwam dat tot stand?

Bob Wessels 00:03:45  Een nieuwe druk van alle tien delen in de serie neemt gemiddeld vijf jaar, zeg maar het uitbrengen van twee volledig bijgewerkte delen per kalenderjaar. De toekomst van een nieuwe druk, de zesde druk.

Bob Wessels 00:04:01  Voor alle nieuwe delen zou het dus een jaar of vijf vergen. Na het verschijnen van het laatste deel in de vijfde druk en het laatste deel was deel X, 'International Insolventy Law Part II' over de herschikte Insolventieverordening dat ik samen met professor Madaus uit Duitsland schreef in 2022. Toen dacht ik nou, 2022 plus vijf jaar, als ik aan de hele serie wil werken, dan ben ik ergens achterin de zeventig. Dus het ligt niet voor de hand dat ik nog aan die zesde druk in zijn geheel ga werken. In overleg met Wolters Kluwer, uitgever van toen Henk Verbeek, zijn er vervolgens enkele personen aangezocht om een hoofdredactie te vormen. Waarom? Om de kwaliteit van de serie te waarborgen, maar ook om de continuïteit van de productie van alle delen te garanderen. En deze hoofdredactie heeft vanaf deel III of IV in 2021 haar rol opgepakt. Ze bestaat nu uit vijf personen en staat garant voor de voortgaande kwaliteit van de serie, maar ook het in overleg met de hoofdredactie aantrekken van bewerkers van de diverse delen. Dat gebeurde omdat iedereen het erover eens was dat één enkele auteur de volledige bewerking van al die delen in de serie niet op zich zou kunnen c.q. willen nemen.

Bob Wessels 00:05:23  Tijdens dat proces van nadenken over meewerkende auteurs c.q. toekomstige auteurs van boeken die dan in de zesde druk zouden verschijnen, zijn voor de andere delen, behalve de vier van de vijf hoofdredacteuren ook een vijftal andere auteurs aangezocht om elk een deel te bewerken. En nu, Omar, kom ik bij jou! In het proces van nadenken over nieuwe auteurs zocht ik voor de nog wel heel verse nieuwe WHOA-wetgeving natuurlijk naar iemand die met die jonge WHOA in de praktijk werkzaam was en gaandeweg zijn of haar ervaring zou opbouwen. Toen kwam ik natuurlijk ook jouw naam tegen. Ik had je ook horen spreken op een conferentie ergens en je schreef goede Engelstalige stukken in internationale bladen over grensoverschrijdende aspecten van de WHOA. Je werkte toen bij één van de topkantoren in Nederland onder begeleiding van mijn goede collega uit Leiden, professor Vriesendorp. Op diens oordeel en mijn eigen oordeel over je praktisch academische schrijfwerk was voor mij voldoende aanleiding om je te vragen. Daarbij hielp het natuurlijk dat ik de erg jonge Omar Salah kende van een jaar of tien daarvoor.

Bob Wessels 00:06:46  Dat was een keer bij een bijeenkomst met de jonge promovendi aan de Universiteit van Amsterdam. Toen je bijna klaar was met je proefschrift. We hebben toen ergens in een pizzeria in Amsterdam gebrainstormd over een aantal onderwerpen uit je presentatie en daaruit is destijds een ja, wat zal ik zeggen, een collegiale periodieke gedachtenwisseling gegroeid en die konden we nu verder gestalte geven bij het werken aan de tekst met die mooie maar saaie titel 'Buiten faillissement en surseance van betaling'. So, that's the story. Maar nu het boek er ligt, Omar, hoe kijk jij aan tegen onze samenwerking?

Omar Salah 00:07:30  Nou, dank Bob, dat is erg mooi om te horen. En in alle eerlijkheid ben ik ook wel vereerd dat je mij destijds had gevraagd het boek samen te schrijven. En ik herinner me onze pizza in de pizzeria in Amsterdam ook nog heel goed, dus dat brengt ook weer de mooie herinneringen naar boven. Maar over herinneringen gesproken Bob, ik kan mij het moment waarop je mij uitnodigde om het boek samen te schrijven ook nog heel goed herinneren. Ik was net benoemd tot hoogleraar 'Global Finance and Law' aan de Universiteit van Tilburg en een maand daarvoor was ik overgestapt naar mijn huidige kantoor met de schone taak om binnen een van de internationale topkantoren juist de herstructurering praktijk in Nederland op te bouwen.

Omar Salah 00:08:11  Dat waren eigenlijk twee nieuwe uitdagingen waaraan ik mijn handen vol had. Jij nodigde mij uit voor een gesprek en als ik eerlijk ben zag ik het verzoek niet aankomen. Maar tijdens dat gesprek nodigde je mij uit om het boek samen te schrijven en zodra de vraag was gesteld, wist ik het. 'This was an offer I could not refuse'. Nogmaals Bob. Ik vond het oprecht een eer en we spraken af dat ik er even over zou nadenken. Maar in de periode die daarop volgde dacht ik vooral na over de vraag hoe ik het zou doen en niet zozeer over de vraag of ik het zou doen. Wij zijn daarna aan een mooie samenwerking begonnen waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik vond de samenwerking constructief, respectvol en vooral ook plezierig. Zoals je weet maakten we een duidelijke verdeling. Jij zou een deel schrijven over een aantal wetsartikelen en ik een ander deel over een aantal andere wetsartikelen. Maar daarna hebben we het deel van de ander uitgebreid becommentarieerd en herschreven zodat het een geheel zou worden. En ook daar hebben we veel tijd in gestoken.

Omar Salah 00:09:16  Ik ben ook wel blij dat daar veel tijd in heeft gezeten, want daardoor is het een mooi joint product geworden. Ik heb met bewondering gekeken hoe gestructureerd en gedisciplineerd jij te werk ging met het boek. Daarbij moet ik je ook zeggen dat ik je dankbaar ben voor jouw geduld. Want terwijl jij heel gestructureerd en gedisciplineerd te werk ging met het boek, belandde ik in een aantal grote complexe herstructureringen, waaronder ook een aantal mooie WHOA-procedures. En waar ik enerzijds wist dat die werkzaamheden in de praktijk heel mooie inzichten zouden bieden voor ons boek, merkte ik anderzijds ook dat ik daardoor een aantal deadlines zou missen. Jij hebt met militaire precisie jouw deadlines gehaald en de nodige geduld opgebracht totdat ik mijn deadlines ook zou halen. Het bijzondere van de samenwerking vind ik dan ook dat we het echt samen hebben geschreven. Wel op onze eigen manier en in onze eigen stijl, maar we hebben als een gezamenlijk team geopereerd. Daarbij hadden we ook de afspraak dat wanneer we het inhoudelijk oneens zouden zijn op bepaalde punten, je mijn visie voorrang zou geven omdat je zei "Jij gaat dit boek in de toekomst verder bewerken en dan 'I leave it up to you'".

Omar Salah 00:10:23  Gelukkig hebben we uiteindelijk van die afspraak niet vaak gebruik hoeven te maken.

Bob Wessels 00:10:27  Nou dat is mooi om te horen, Omar, en ik kijk met evenveel genoegen terug op die samenwerking. Sterker nog, anders had het boek er niet in 1,5 jaar gelegen. In de eerste jaren dat de WHOA zich vooral in de praktijk en de rechtspraak ontwikkelt, kreeg ik duidelijk vooral uit de praktijk, literatuur en de rechtspraak het gevoel dat het een goede keuze was om iemand te nemen die praktijkervaring heeft met die WHOA. De praktijkervaring is een belangrijke input in de pragmatische toepassing van de wet. En Omar, kun jij eens twee of drie voorbeelden geven waaruit de specifieke kennis van die praktijk in ons boek doorklinkt?

Omar Salah 00:11:09  We hebben in het boek inderdaad duidelijk voorbeelden en ervaringen uit de praktijk verwerkt. Het is een schitterende periode om te schrijven over de WHOA en te werken met de WHOA in de praktijk, want het instrument is nog volop in ontwikkeling. Ik heb met een internationaal team intensief gewerkt aan de WHOA-procedure van Vroon, waarmee de WAO voor het eerst werd gecombineerd met een parallelle buitenlandse herstructurering procedure, namelijk de Engelse 'scheme of arrangement'.

Omar Salah 00:11:36  In ons boek bespreken we de ervaringen die we hebben opgedaan in deze internationale WAO procedure. Een tweede voorbeeld ziet op de WHOA procedure van Royal IHC. Daar komt de vraag op wat de grenzen zijn van de wijzigingen van rechten die je kunt afdwingen met de WHOA. En zoals bekend ligt die vraag momenteel bij de Hoge Raad. Ook de praktijkinzichten die we daar hebben opgedaan komen aan bod in het boek. Tot slot heb ik nu in meerdere WHAO-procedures een verzoek ingediend tot aanwijzing van een herstructurering deskundige.

Omar Salah 00:12:11  Of het verzoek tot aanstelling van een observator. Het valt mij daarbij op dat de praktijk nog zoekt naar de exacte invulling van de taak van deze nieuwe actoren in het insolventierecht. Ook die praktijkervaringen hebben verwerkt in het boek. Overigens komt de taakopvatting van de herstructureringsdeskundige en de observator ook aan bod in het Evaluatierapport van de WHOA van december 2023. Vanuit de praktijk beschouwd is het dus verstandig dat die praktijk ook in het Evaluatierapport WHOA van december 2023 is verwerkt. Ik heb daar overigens een bescheiden bijdrage aan mogen leveren door deel te nemen als expert aan verschillende expertmeetings en case-studies te bespreken van zaken die wij als kantoor in de praktijk hadden behandeld.

Omar Salah 00:12:57  De onderzoeksgroep heeft uiteindelijk een prachtig rapport geschreven. En hoe kijk jij eigenlijk naar die evaluatie, Bob?

Bob Wessels 00:13:05  Ik vond het een heel mooi werk. Ik ga het ook wat breder trekken tegen de achtergrond van hoe je wetten wijzigt. En ik nodig iedereen uit, de spanning houdend, om onze tweede podcast te beluisteren, die ongeveer een week na de publicatie van deze podcast verschijnt. In deze podcast heb ik met genoegen naar onze wijze van samenwerking geluisterd en deze gedachtewisseling ook openbaar gemaakt. Op mijn eigen website www.bobwessels.nl vindt u over enkele weken ook een langere schriftelijke uitwerking van onze discussie. Onze samenwerking was ook nu weer een genoegen, mede namens Omar, tot een volgende keer.