My Precious Data

AI, ChatGPT en Security: de impact van kunstmatige intelligentie op onze cyberveiligheid.

G DATA CyberDefense Season 2 Episode 4

We konden er het afgelopen jaar niet omheen: AI was overal. Plotsklaps zijn AI-toepassingen overal in ons leven aanwezig. Dit brengt naast mogelijkheden ook uitdagingen met zich mee. Niet in de laatste plaats voor beveiliging. Want ja, ook hackers gebruiken AI-tools.

In deze aflevering gaat Security Evangelist Eddy Willems dieper in op de vraag welke invloed de ontwikkelingen in AI hebben op security-gebied. Want sinds de openbare beschikbaarheid van ChatGPT, nu ruim een jaar geleden, gaan de ontwikkelingen snel. We gebruiken ChatGPT (en vergelijkbare tools) inmiddels als hulpmiddel bij allerlei taken: van het samenvatten van artikelen tot het schrijven van code. 

En daar schuilt een gevaar in, zo vindt Eddy. Want waar niet iedereen bij stilstaat is dat het risico bestaat dat de gegevens die je deelt met zo’n tool in verkeerde handen komen. Niet zo slim dus om bedrijfskritische informatie in een AI-tool te laden met de vraag er een coherent verhaal van te maken. Hetzelfde geldt voor developers die interne code delen met een LLM, wat dat betreft zijn we nog te naïef.

Maar er zijn ook gevaren van buitenaf: phishing e-mails zijn inmiddels zo goed geschreven dat taalfouten inmiddels niet meer als rode vlag dienen. Gelukkig zijn er nog wel andere zaken waar je op kunt letten om een phishingmail van een gewone, veilige e-mail te onderscheiden. Eddy geeft in de podcast enkele tips.

Uiteraard gaat de aflevering ook dieper in op enkele science fiction-scenario’s: wat kunnen we in de toekomst verwachten van AI-gedreven cybercrime? Is de hacker van de toekomst een robot?