David Storoy's Podcast
David Storoy's Podcast
Klimavalg - Hva bør gjøres i energipolitikken?
Klimavalg – Hva bør gjøres i energipolitikken?
En blogg fra 4 september 2021 hvor jeg skriver dette i innledningen:
https://www.bevissthetsvitenskap.com/post/klimavalg-hva-b%C3%B8r-gj%C3%B8res-i-energipolitikken
«År 2021 blir et klimavalg hovedsakelig i høstens stortingsvalg her i Norge. Det har vært en del reaksjoner på FN sin klimarapport (1) og den har satt full fyr på oljedebatten.
Jeg vil vise sitater fra ulike politikere og andre aktører i denne debatten og komme med egne kommentarer underveis i denne bloggen. Jeg er medlem av Miljøparti De Grønne Bergen, men det betyr ikke at jeg er enig i alt det de sier, står for og gjør. Samarbeid på tvers av andre partier er viktig og man må ikke brenne broer her. Idealisme er vel og bra, men det viktigste er pragmatisme og realisme. At man har en mest mulig objektiv holdning, som er passende og ikke lar seg bli for følelsesmessig basert. Å lytte til vitenskapen og forskning er viktig og hva den sier.
Å ha medfølelse for det som skjer er viktig, men det er viktig å skape godt og sunt samarbeidsklima. Det gjør man ikke med å peke fingre på andre grupper, partier eller mennesker. Man kan bruke aggresjonen og frustrasjonen mer konstruktiv etter min mening. Det er der suksessen ligger i å få til noe i politikk og livet ellers på andre områder å skape sunne og gode dialoger. Å ha en objektiv og passende holdning. Verden er mer komplekst enn man aner og det er uendelige mange faktorer som skal spilles ut. Vi kan ikke forvente at det vil alltid gå sånn som man ønsker seg. Selv når FN har kommet med rødt varsel så må man også prøve å være mest mulig objektiv. Ting og prosesser må spilles ut eller utfoldes på den måten det skal. Det er mye puslebiter i dette store bildet, som skal sees på.
I debatten om å kutte Oljen fullt ut eller å slutte å lete etter mer olje, så bør man ha i bakhodet at en pasient (jorden) som ønsker å bli medisinfri (olje og karbonbasert energi) så trengs det en fornuftig nedtrapping plan og ikke for bråe endringer. Raske løsninger eller quick fix fungerer heller ikke, som klimaløsning. Det er derfor en fin metafor i denne debatten om hva som bør gjøres i energipolitikken. Det er mye faktorer en skal tenke på og en kan ikke tvinge noen her til å tenke annerledes. Men heller skape konstruktivt, godt og sunt samarbeidsklima i Norge og utlandet om energipolitikk. Vi er sammenkoblet med hele verden som en enhet og med ulike nasjoner og samarbeidspartnere. Det må skje endringer innad i disse og det tar nok lengre tid enn vi ønsker. Biter må falle mer på plass og ikke være så utålmodig. Det er lett å bli det selv i en så viktig debatt, som klima.
Media kan smøre ekstra tjukt på og skape ekstra sterke følelser når man ser noen ord og setninger der. Jeg lar meg ikke lure av det og mener at man skal bruke sin energi konstruktivt. Det er lett å bli intolerant og fordømmende, som nevnt før når følelsene tar overhånd og spesielt i den debatten vi har nå om klima. Det berører alle levende organismer på planeten, men det er mye hensyn å ta og mye prosesser som skal til. Idealisme kan ta overhånd.
Hva kan vi gjøre som enkeltpersoner? Det er å etterlate seg mindre karbonbasert spor og være miljøvennlig som det går an. Å reise mindre, spise mindre kjøtt og resirkulere er jo vel og bra. Men det betyr ikke at vi er 100 % perfekt i forbindelse med dette. Vi bør heller ikke få dårlig samvittighet for det vi gjør. Å bruke sunn fornuft er det som er viktigste. Et grønt skifte og omstilling er uunngåelig og det vet alle, men hva virkemidlene og løsningene skal være er det naturlig nok delte meninger om. Ikke minst hva de ulike partiene står for og ønsker å gjøre
med tanke på å redusere karbonutslipp og jobbe for å få mer renere energier i energipolitikken.