David Storoy's Podcast
David Storoy's Podcast
Hva må vi jobbe med for å få sunne forhold til andre og å frigjøre seg selv fra hat
Hva må vi jobbe med for å få sunne forhold til andre og å frigjøre seg selv fra hat
Hvis vi tar hånd om tendensen til kontroll, å være fordømmende, intolerant, og unngår stolthet og innbilskhet, kan vi virkelig utvikle meningsfulle forhold. I tillegg til å sjekke disse tendensene i hvert forhold, trenger vi å ta et valg om hvor mye og måten vi viser kjærlighet på, hvor mye vi gir, til hvem vi gir og evnen til å si nei. For å gjøre passende valg trenger vi å assimilere en del visdom. Når dette viktige steget skjer kan vi utvide omfanget av våre interaksjoner ved å vise kvaliteter som medfølelse og evne til å tilpasse seg andre.
Spørsmålet er hvordan vi håndterer disse tendensene. Først må vi erkjenne at når vi har slike problemer, så ser det ut til at det er andres skyld, men ofte skyldes problemene våre egne usikkerheter og forvrengninger i å vurdere andres intensjoner. Jo mer vi anerkjenner tilstedeværelsen av ordenen, jo mindre projiserer vi på andre og jo mer aksepterer vi oss selv. Vi blir takknemlig for potensialet som er gitt oss til å oppnå nye ferdigheter. Vi kultiverer ikke falsk stolthet i våre bragder og vi lider heller ikke av lav selvfølelse. Bare når vi har dette sunne personlige forholdet med oss selv, kan vi relatere til andre på en effektiv måte.
Ifølge Gita er alle sunne menneskeinteraksjoner basert på den grunnleggende verdien av å ikke skade. Med ikke-skade menes det å ikke skade seg selv eller andre gjennom tale, mentale og fysiske handlinger. Med en gang ikke-skade er solid assimilert, som involverer det å være følsomme overfor andres behov og å unngå å skade andre, vil andre kvaliteter som er beskrevet av Gita være viktige for å effektivt relatere til mennesker: Å frigjøre oss selv fra hat, å være vennlig mot alle, å bli tilpasningsdyktig og å ikke være for kravstor.
Å frigjøre seg selv fra hat
For å oppnå et nivå hvor vi er frie fra hat må vi jobbe med vår tendens til å være fordømmende. Hat oppstår uten at man bevisst ønsker det. For å bli kvitt hat må vi først undersøke prosessen som leder til denne følelsen. Alle har gyldige grunner til å ikke like noen mennesker. Vi har en tendens til å mislike personer som i vår oppfatning har gjort noe galt mot oss. Det kan være våre kjære eller samfunnet generelt sett. Vi kan hate en kollega, som i våre øyne har tatt i bruk uærlige midler for å få forfremmelse. Vi kan bære nag mot en person som har bedratt vår onkel i forretninger. Vi kan også ha sterkt mishag for en politiker, som ifølge oss er korrupt.
Når det gjelder politikere og ledere har vi ikke mye kapasitet til å gjøre noe direkte med dem. Hvis det er en verdensleder vi ikke liker, kan vi bare prate om det med våre venner om hvorfor vi misliker deres politikk. Hvis det er vår lands politikere så kan det være at vi stemmer bare på den vi liker. Imidlertid, hvis det er en person vi tror har gjort oss urett så vil den første vanlige responsen være at vi blir veldig fordømmende og avviser hele personen. Vi ønsker å lære dem en lekse og hevne oss. Denne tendensen blir kalt for «øye for øye». Tenkningen er at denne personen gjorde det mot meg slik at jeg skal hevne meg.
Vi er blitt fortalt at vi skal tilgi andre. Imidlertid, å bare tilgi de som har misbrukt eller gjort noe urett mot oss kan potensielt føre til at vi godtar menneskers upassende handlinger og gir dem et signal om at det er akseptabelt å være en som driver med misbruk eller skader andre. Visdommen her ligger derfor ikke nødvendigvis i å tilgi andre og la andre behandle oss som dørmatter!
Det som kreves er å utvikle en passende respons til en gitt situasjon. Det krever en del objektivitet og vekst fra vår side.
Du kan lese mer om det i boka Bhagavad Gitas Visjon - https://www.bevissthetsvitenskap.com/bok