David Storoy's Podcast

En sunn kritisk holdning til informasjonsstrømmen fra sosiale medier og media

David Storoy

En sunn kritisk holdning til informasjonsstrømmen fra sosiale medier og media

Innledning 

Hvorfor er det viktig å ha en sunn kritisk holdning til informasjonsstrømmen fra sosiale medier og media? 

Mange ganger kan det være en tendens til å ta alt man ser og hører for sannheten, noe som kan føre til feilinformasjon og misforståelser. Det er derfor viktig å være kritisk og stille spørsmål til informasjonen man får. Man bør sjekke kildene, søke etter ulike perspektiver og vurdere den konteksten informasjonen presenteres i før man tar den for god fisk. Ved å ha en sunn kritisk holdning kan man bidra til å filtrere ut falske eller villedende opplysninger og opprettholde en mer balansert og pålitelig informasjonsstrøm. 

Gjennom å bli mer objektiv og å realisere virkelighetens natur blir vi mer medfølende og forståelsesfulle i forhold til det som skjer i verden. Dette innebærer å anerkjenne at det er en ufeilbarlig orden gjennom ulike lovmessigheter som gir resultater. Det er viktig å bruke mer energi på det vi har kontroll over og mindre på det vi ikke har kontroll over. Dette vil føre til mer tilfredshet, ro og harmoni i livet.

Det er naturlig at vi ønsker å engasjere oss i f.eks det som skjer i Ukraina-krigen eller ikke minst med Israel-Hamas konflikten, som går utover hovedsakelig Palestinere. Hva er riktig og passende energibruk i møte med det som skjer i media? Er verden egentlig så kaotisk, skummel og uharmonisk? Om man ensidig stoler på media, som viser det som ikke er bra med verden og presenterer oss for destruktive ting og konflikter, kan man tro at verden og universet er kaotisk, farlig, kaldt og uharmonisk.

Vedanta viser oss en annen holdning om at vi egentlig lever i en intelligent orden. Man går mer bortenfor det som legger til rette for alt i verden av objekter (store fysiske objekter, som galakser og univers, til mer subtile elementer som følelser og tanker, osv). Man ser på enheten mellom Universets årsak og individet vi lever ut som i verden. En metafor som kan brukes er bølgen (individet) og det kosmiske havet (det totale).

Å søke etter fullstendighet har vært en del av vår psyke i all tid. Vi ønsker å unngå følelsen av utilstrekkelighet, usikkerhet, utrygghet og smerte. Vedanta kan lære oss å realisere og erkjenne at vi er essensielt fullstendige, komplette og frie - uten behov for å gjøre noe spesifikt for å oppnå dette. Samtidig må vi møte ulike tanker og følelser som oppstår gjennom erfaringer. Vi må være en som bidrar, i stedet for å være en forbruker. For å kunne se denne visjonen om at vi er grenseløs bevissthet, må vi gå gjennom personlig vekst og følelsesmessig transformasjon.

Vi ønsker og forventer at ting går vår vei i livet. Vi har mange ønsker, men vi kan ikke få oppfylt alt og fortidens skuffelser sitter dypt i oss på ulike måter. Vi har sår og skyggesider som vi må møte og kjenne på. Å bli mer objektiv betyr ikke at vi skal unngå å møte ubehagelige følelser og tanker, men heller ha en mer balansert måte å møte dem på. Vi bør ikke la følelser og projeksjoner styre for mye når vi skal håndtere endringer, ønsker og andre sider ved livet.

Å ha tillit til livets rettferdighet innebærer å erkjenne at det finnes årsak- og virkningssammenhenger som vitenskapen kjenner til gjennom ulike ordener eller lover, som fysiske, biologiske, psykologiske osv. Disse mekanismene bringer fram resultater som vi ikke har særlig kontroll over, men vi kan bidra på best mulig måte ut fra vår posisjon i livet. 

Du kan lese mer i bloggen - En sunn kritisk holdning til informasjonsstrømmen fra sosiale medier og media (bevissthetsvitenskap.com)