David Storoy's Podcast

Hvorfor er Trump sine tanker og holdninger tegn på næring til fascisme?

August 09, 2024 David Storoy

Beskyldninger om at Donald Trumps tanker og holdninger gir næring til fascisme er et kontroversielt tema, men det er visse trekk ved hans politikk og retorikk som noen ser på som potensielt fascistiske. Her er noen av de viktigste punktene som har ført til slike anklager:

1. Autoritær ledelsesstil
 
Trump har ofte vist en sterk preferanse for en autoritær ledelsesstil. Han har gjentatte ganger utfordret de etablerte demokratiske normene, som uavhengigheten til rettsvesenet og mediene, og har uttrykt beundring for autoritære ledere som Vladimir Putin og Kim Jong-un.

2. Angrep på pressefriheten

Trump har konsekvent kritisert og angrepet mainstream media, som han ofte omtaler som "fake news" og "folkefiender". Angrep på pressefriheten og forsøk på å diskreditere kritiske medier er et klassisk trekk ved fascistiske regimer som søker å kontrollere informasjonsflyten og undertrykke opposisjon.

3. Nasjonalisme og fremmedfrykt

Trumps retorikk er sterkt preget av nasjonalisme og ofte fremmedord. Hans slagord "Make America Great Again" appellerer til en nostalgisk nasjonalisme. Han har også kommet med mange kontroversielle uttalelser om innvandrere, muslimer og andre minoritetsgrupper, noe som har blitt sett på som forsøk på å piske opp frykt og hat mot "de andre".

4. Militarisering og lov og orden-retorikk

Trump har ofte brukt "lov og orden" som et slagord, spesielt under protester og opptøyer. Hans administrasjon har brukt føderale styrker for å slå ned på protester, noe som noen ser som et tegn på militarisering av innenrikspolitikken.

5. Personkult

Trump har en sterk personkult blant sine tilhengere, som ofte ser ham som en ufeilbarlig leder. Denne kulten rundt personligheten hans kan ligne på den typen persondyrkelse som er typisk for fascistiske ledere.

6. Folkeforførelse og populisme

Trump bruker en folkeforførende retorikk, hvor han presenterer seg selv som en beskytter av folket mot en korrupt elite. Denne populistiske tilnærmingen, hvor man setter "folket" opp mot "eliten", er et sentralt trekk ved fascistisk retorikk.

7. Svekkelse av demokratiske institusjoner

Trumps handlinger har ofte blitt sett på som forsøk på å undergrave demokratiske institusjoner. Eksempler inkluderer hans tvil om legitimiteten til valgresultatene, forsøk på å bruke justisdepartementet til sine egne formål, og å sette spørsmålstegn ved domstolenes autoritet.

 8. Appell til vold og trusler

Trump har flere ganger kommet med kommentarer som kan tolkes som oppmuntring til vold eller trusler. Eksempler inkluderer hans tvetydige kommentarer om høyreekstreme grupper og hans oppfordringer til hardhendt behandling av protestanter.

 9. Polariserende retorikk
 
Trumps retorikk har ofte vært ekstremt polariserende, og han har i stor grad bidratt til en "oss mot dem"-mentalitet i amerikansk politikk. Denne typen polariserende retorikk er et verktøy som ofte brukes av fascistiske ledere for å mobilisere støtte og marginalisere opposisjonen.

10. Manipulering av fakta og sannhet

Trump har blitt kjent for sin uaktsomme omgang med fakta og sannhet. Hans hyppige løgner og desinformasjon har skapt et miljø der objektiv sannhet undergraves, noe som kan være farlig i et demokratisk samfunn og karakteristisk for autoritære regimer.

Konklusjon

Det er viktig å understreke at ikke alle er enige i at Trumps handlinger og retorikk er fascistiske, og det finnes ulike synspunkter på denne saken. Men disse punktene representerer noen av hovedargumentene som brukes av de som mener at Trumps tankegang og holdninger har elementer som kan gi næring til fascisme.

Du kan lese mer i bloggen - Frykt og