David Storoy's Podcast

Mange «gode» tiltak er misbruk av selvutvikling – Medium

September 04, 2024 David Storoy

I en artikkel publisert på Medium i februar 2024 har Andreas Aubert intervjuet forfatterne bak boken Det nådeløse arbeidslivet. Jeg ønsker å kommentere noen av temaene som ble tatt opp i intervjuet:

– Mange «gode» tiltak er misbruk av selvutvikling – Medium

«Mange arbeidsplasser sender ansatte på stressmestringskurs og anbefaler yoga, mindfulness og pusteteknikker for å bedre arbeidshverdagen. Forfatterne av boken «Det nådeløse arbeidslivet» mener dette er et misbruk av selvutvikling. – Årsakene til stress og utbrenthet ligger ofte i hvordan arbeidsplassene og samfunnet er utformet, hevder de. «
 
- Temaene de har utforsket er både spennende og gir en interessant synsvinkel. Det er lett å tenke at systemet ikke kan endres, men det er fullt mulig å vurdere hva som kan forbedres. Selvutvikling er viktig opp til et visst punkt, men det er også avgjørende å undersøke hvordan faktorer som utformingen av arbeidsplasser og samfunnsstrukturer kan bidra til stress og utmattelse. Det er sannsynligvis flere faktorer involvert, og det kan være verdifullt å utforske perspektiver som man kanskje ikke har lest eller hørt så mye om tidligere.

«Omvendt selvhjelpsbok

I boka kartlegger de hvilke faktorer, utenfor arbeidstakerne selv, som bidrar til stress og utbrenthet.  

– Vi reagerte på den nevnte «individ-klandringen» når det åpenbart fantes mange organisatoriske og politiske strukturer som gjorde oss utbrente og stressa. Eksempelvis midlertidige kontrakter. Derfor ønsket vi å skrive en omvendt selvhjelpsbok – og finne ut hvordan arbeidslivet kunne bli den beste utgaven av seg selv – slik at vi arbeidstakere kunne ha det bedre.

De la ut en utlysning på sosiale medier der de søkte utbrente og stressa arbeidstakere i alle aldre, i alle yrker, kvinner og menn. Deretter intervjuet de 30 kvinner og menn både i praktiske og akademiske yrker. De samme årsakene gikk igjen, uavhengig av yrke og kjønn. I tillegg til å intervjue arbeidstakere, leste de forskning, fagstoff og intervjuet fagpersoner.»
 
- Det er et spennende perspektiv å utforske i forskningen, og jeg synes forfatteren har lykkes godt med det, basert på hva jeg har lest så langt. Boken er tankevekkende og gir sterke argumenter for hvorfor det er viktig å undersøke og prøve ut reduksjon av arbeidstid, spesielt innen visse yrker. Dette er et område som absolutt fortjener mer oppmerksomhet og forskning i samfunnet.
 
«– Det kan høres ut som at selvutvikling har blitt «misbrukt» i denne prosessen, der ansatte sendes på stressmestringskurs, får beskjed om å gjøre yoga og puste bedre?

– Selvhjelpsmetoder og selvutvikling er bra i seg selv. Men når årsakene åpenbart ligger i politikk, system, samfunn og/eller organisasjon, hjelper det naturligvis ikke å utelukkende forbedre seg selv. Da må tiltak på høyere nivå til, svarer Ribu.»
 
- Det er lett å tro at problemene kun ligger hos individene, deres livsstil og valg. Men å rette blikket mot systemer, arbeidsplasser og samfunnsstrukturer er ofte noe som overses eller unngås. Denne boken bør også leses av politikere, og det er sannsynlig at noen allerede har gjort det. Ingen har alle svarene i denne typen forskning, men det er et område som krever mer oppmerksomhet og videre forskning for å bli tatt på alvor. For å forstå de virkelige årsakene bak utbrenthet og stress, må vi undersøke disse sammenhengene grundigere.
 
Du kan lese mer i bloggen - bevissthetsvitenskap.com/post/arbeidslivet-i-endring-kan-kortere-arbeidstid-være-løsningen