David Storoy's Podcast
David Storoy's Podcast
Å overvinne frykt
Å overvinne frykt
En av resultatene av å se på oss selv som en del av en orden, er at det hjelper oss å overvinne frykt. Frykt er så dypt inngrodd i den menneskelige psyken at det virker å være en integrert del av å være et menneske, og til en viss grad er det slik. Vi er alle født med instinktet om å overleve. En del av dette instinktet er vår evne til å oppdage farer som truer livet vårt. Når vi observerer enhver form for fare, skaper det en fryktfølelse i oss, som egentlig er ment til å få oss i stand til raskt å identifisere passende handlinger for å unnslippe trusselen. Denne instinktive frykten som er programmert i hvert menneske er nesten umulig å fjerne.
Når Gita snakker om frihet fra frykt, adresserer den ikke bare den instinktive, men også den psykologiske frykten som vi bærer inni oss og som ofte er hemmende. En av hovedkildene til denne frykten stammer fra usikkerhet om hvordan livet vil utfolde seg. Det er alltid en mulighet for at noe kan gå galt i framtiden, eksempelvis relatert til våre barns utdannelse, ekteskapet vårt, helse, jobb, bosted og økonomi. Vi vet ikke hva slags situasjoner som vil dukke opp og derfor lider vi under frykten for noe vi ikke ønsker skal skje i en eller flere av de områdene vi har nevnt.
Vi kan argumentere for at selv psykologisk frykt er en rasjonell respons gitt til oss at da ingenting i denne verden er statisk. Siden livet er dynamisk, kan enhver uønsket hendelse potensielt skje oss når som helst. Vår erfaring av frykt er berettiget siden det er basert på en realistisk vurdering av vår posisjon i verden hvor uønskede situasjoner kan oppstå når som helst og vår evne til å forhindre disse uønskete hendelser er begrenset.
Hva er da galt med psykologisk frykt?
Svaret er at den første tingen vi må forstå er at frykt er basert på potensielle tap, som kan skje i fremtiden. Det betyr at vi i dag lider av frykt og ikke fra en virkelig årsak, men på grunn av en innbilt hendelse som ennå ikke har skjedd. En betydelig del av vår tid og energi er kastet bort på å erfare frykt omkring en situasjon, som foreløpig ikke har skjedd og som godt mulig aldri vil skje. Å dvele ved innbilte antatte hendelser og lidelse fra denne frykten hemmer oss og gjør oss ute av stand til å tenke objektivt i nåtiden. Budskapet er ikke at vi ikke burde tenke på fremtiden og leve bare i nåtiden. Vi må prøve forutse fremtidige hendelser og gjøre handlinger for å unngå ubehagelige situasjoner. Imidlertid, hvis vi ser på enhver situasjon fra et hovedsakelig fryktbasert ståsted, vil det bare virke mot sin hensikt. Istedenfor å bli fanget i et begrenset fryktparadigme, og bli fullstendig viklet inn i det, trenger vi å se situasjonen på en mer rasjonell måte og bestemme fremtidig handlemåte.
Følgende spørsmål gjenstår: hvordan kan vi se bort fra vår sårbarhet for fremtidige hendelsers uforutsigbarhet, og bare se bort fra frykten for det ukjente? Denne grunnleggende hjelpeløsheten som leder til frykt kan bare bli taklet med en anerkjennelse av den ufeilbarlige ordenen som styrer alt. Det leder til vår verdsettelse av faktumet av at ingenting av det som har skjedd eller vil skje er malplassert. All hendelse i livet er en del av denne fantastiske konstruksjonen av en orden og potensielt sett bærer den med seg læring og vekst for oss. Dess dypere denne forståelsen er, jo mindre vil vi lide fra frykten om hvordan framtiden vil utfolde seg.
Les mer i boka Bhagavad Gitas Visjon - https://www.bevissthetsvitenskap.com/bok